Повечето клубове в първенството искат връщане на А група с 16 отбора, съобщава "Дспорт". Това показало допитването, организирано от Българската професионална футболна лига (БПФЛ) през март.

След края на срока за отговор от клубовете на 25 март председателят на лигата Стефан Капралов не пожела да каже пред "Дневник" какви са резултатите. Тогава той обяви, че те ще бъдат предоставени на БФС, за да се направят изводи и да се реши дали ще има промяна.

В писмо до клубовете от първите две нива на футбола от БПФЛ изразиха мнение, че сегашният формат на първенството не е удачен и че не е довел до увеличаване на публиката по стадионите.

Според информацията само три клуба в елита са против увеличаването на отборите от 14 на 16 - ЦСКА, "Локомотив" (Пловдив) и "ЦСКА 1948". Изненадващото е, че преди година имаше информация, че черно-белите искат промяна.

"Смятаме за нередно правилата на шампионата да се променят по време на самото му провеждане, още по-малко в заключителната му фаза. Каквато и да е промяна в този момент абсолютно би обезсмислила неговото продължаване", обявиха от "ЦСКА 1948" преди дни.

От клуба добавиха, че в този си вид първенството е далеч по-интересно и с по-високо качество. "Двубоите придобиха не само повече смисъл, но и предизвикват по-голям зрителски интерес благодарение на формата. Отборите пък се борят до последно за местата си."

Твърдението е, че "Лудогорец" и "Берое" не са отговорили на допитването, а "Арда" не са дали крайно становище. Останалите осем клуба от Първа лига, включително и "Левски", подкрепили идеята за връщане на А група с 16 отбора, гласи информацията.

От Втора лига са получени само седем отговора. Шест клуба са гласували "за" - "Локомотив" (София), "Добруджа", "Септември", "Спортист" (Своге), "Созопол" и "Янтра", а единствено "Литекс" е бил против.

Темата за броя на отборите в първенството често се поставя на масата. Един от аргументите срещу връщането на стария формат с 16 участника в елита е, че при него нивото ниско и се получават много мачове без заряд.

Дневник