Само десет кръга преди края на сезона битката за титлата в Испания навлиза в своята решителна фаза. Преди финалните мачове за трофея в Ла Лига все още се борят три тима - "Атлетико" (Мадрид), "Реал" и "Барселона".

Освен тройния възел нетипична е и ситуацията - в последните години шампионът често доближаваше или надхвърляше границата от 95 точки, докато сега изглежда, че 85 ще са достатъчни за титлата.

Трите тима в челото са разделени от едва шест точки, а това обещава интересна финална част от сезона. Тя започа още през уикенда, когато лидерът "Атлетико" гостува в Андалусия на четвъртия "Севиля". На хартия това е и един от най-тежките мачове, които "дюшекчиите" трябва да изиграят.

"Всеки знае, че титлата се решава в тази част от сезона", казва капитанът на "Атлетико" Коке.

"Не можем да мислим за това, че сме фаворити, независимо какво казват хората. "Барселона" и "Реал" са два от най-добрите отбори в света и ще се борят до самия край. Същото ще направим и ние. Ще бъде болезнено, ако не спечелим Ла Лига, защото се трудихме много през сезона", казва още халфът.

Големите дебнат от задна позиция

Дълго време "Атлетико" заема първата позиция в таблицата, като оглави класирането в началото на сезона. "Дюшекчиите" се възползваха от лошото начало на шампиона "Реал", както и изживяващият криза "Барселона", воден и от нов треньор. Съставът на Диего Симеоне натрупа голям аванс, а освен това беше и с два мача по-малко.

От началото на 2021 г. "Атлетико" показа колебания във формата си, а това позволи на "Барселона" да се доближи само на четири точки преди решителната фаза от сезона. Каталунците са непобедени в Ла Лига от декември, като спечелиха 15 от последните си 18 мача.

При евентуална нова грешка на лидера "Барселона" може да скъси още разликата, като в понеделник "Валядолид" (16-и в таблицата).

Като програма "дюшекчиите" имат шест гостувания, сред тях на "Севиля" и "Бетис", както и "Барселона".

Програмата на "Атлетико": "Севиля" (г), "Бетис" (г), "Ейбар" (д), "Уеска" (д), "Атлетик" (г), "Елче" (г), "Барселона" (г), "Реал сосиедад" (д), "Осасуна" (д), "Валядолид" (г).

Програмата на "Барселона": "Валядолид" (д), "Реал" (г), "Хетафе" (д), "Виляреал" (г), "Гранада" (д), "Валенсия" (г), "Атлетико" (д), "Леванте" (г), "Селта" (д), "Ейбар" (г).

Програмата на "Реал": "Ейбар" (д), "Барселона" (д), "Хетафе" (г), "Кадис" (г), "Бетис" (д), "Осасуна" (д), "Севиля" (д), "Гранада" (г), "Атлетик" (г), "Виляреал" (д).


Въпреки че не показва забележителна игра, "Реал" (Мадрид) също трупа точки, а в последните 10 кръга само "Барселона" е в по-добра форма (28 точки срещу 23). Белите обаче имат по-натоварена програма, след като за разлика от съперниците си играят в Шампионската лига.

Емоциите в Купата на краля

Не по-малко интересна се очертава и битката в Купата на краля, като само за две седмици предстоят два финала. Кулминацията започва тази вечер (3 април) с баското дерби между "Атлетик" (Билбао) и "Реал сосиедад", които ще ще определят носителя на трофея за миналия сезон.

Първоначално той беше отложен с идеята да се играе във време, в което ще може да има публика.
Две седмици по-късно баските ще играят с "Барселона" в спор за Купата на краля от настоящия сезон. Мачът в Севиля ще е четвъртият финал между двата отбора в турнира от 2009 г. насам. От тях "Барселона" спечели убедително и трите предишни с голова разлика 10:2.

"Атлетик" е вторият най-успешен отбор в Купата на краля след "Барселона", като има 23 отличия. Последното от тях е от 1984 г., а от тогава баските са загубили четири финала.

Дневник