За пръв път "Барселона" оглави класацията за най-скъпите футболни клубове в света. Клубът от "Камп ноу" е оценен от "Форбс" на 4.76 млрд. долара.

"Барселона" изпреварва големия си съперник в Испания "Реал" (Мадрид) (4.75 млрд. долара) с малка преднина. В тройката попада победителят в Шампионската лига "Байерн", чиято стойност се оценява на 4.215 млрд. долара.

Общо шест клуба стигат границата от 4 милиарда долара, като другите три са английски - "Манчестър юнайтед", "Ливърпул" и "Манчестър сити".

От създаването на класацията преди 17 години до сега само два клуба са били на върха, припомня "Форбс". "Реал" (Мадрид) беше начело пет пъти, а в останалото време там беше "Юнайтед".

Авторите изтъкват, че стойността на 20-те най-скъпи клуба се е увеличила средно с 30% за миналите две години до 2.28 млрд. долара. Въпреки свиването на приходите (най-вече заради мачовете без публика заради пандемията), обяснението е свързано с повишаването на интереса на предприемачите в спорта.

От "Форбс" обвързват повишаването на цената на клубовете и с постоянно растящата им известност в социалните мрежи, където има стотици милиони последователи.

Средните годишни приходи на клубовете в топ 20 за сезон 2019-20 са 441 млн. долара, което е с почти 10% по-малко от сезон 2017-18. Средните оперативни приходи падат рязко със 70% до 23 млн. долара. Очакванията са тези данни да продължат да се променят в нежеланата за клубовете посока заради влиянието на празните стадиони.

"Барселона" и "Реал" имат сходни показатели, като приходите им за 2020 г. са по 792 млн. долара. Мадридчани продължават да са на върха по приходи от търговски сделки с 424 млн. долара от реклама, спонсорства и т.н., което е с 55% повече спрямо предния период. Клубът има и най-ценния спонсорски договор за фланелките си, благодарение на работата с "Емирейтс" (82.5 млн. долара на година).

"Ливърпул" бележи огромен скок в класацията. Оценката в стойността му се увеличава до 4.1 млрд. долара, което е ръст от 88% спрямо 2018 г.

Дневник