България ще спечели четири медала от олимпийските игри в Токио 2020. Това показва проучването на авторитетната компания за анализ на данни "Грейсноут" сто дни преди началото на най-значимото спортно състезание в света.

България остава извън първите 30 във виртуалното класиране по медали. Данните, предоставени за "Дневник", показват промяна спрямо проучването от февруари 2020 г. Тогава очакванията за България бяха, че страната отново ще има олимпийски шампион.

Игрите трябваше да се проведат миналото лято, но бяха отложени заради пандемията. Сега изчисленията са, че България ще има три сребърни и един бронзов медал. Състезателката по борба Тайбе Юсеин, за която преди година се смяташе, че ще вземе злато, сега е поставена на второ място в своята категория.

Сребро ще вземе и ансамбълът по художествена гимнастика, показва проучването на "Грейсноут". Другите два медала ще дойдат от вдигането на тежести - Божидар Андреев ще спечели сребро, а Стилиян Гроздев - бронз, сочат данните.

Авторите добавиха пред "Дневник", че България ще има още деветима спортисти в осмицата на своите дисциплини, като очакванията са това да стане в леката атлетика, бокса, художествената гимнастика, вдигането на тежести и борбата.

Миналата година прогнозите също бяха, че България ще има четири медала. Тогава обаче се смяташе, че Миглена Селишка ще донесе бронз от борбата, а от списъка отсъстваше Гроздев.

В прогнозата си 100 дни преди олимпийски игри в Рио де Женейро 2016 "Грейсноут" прогнозира, че България ще спечели три медала - един сребърен и два бронзови. Резултатите се потвърдиха като брой медали, но имаше разминаване при спортистите, които ги взеха. Мирела Демирева спечели сребро в скока на височина, а състезателката по борба Елица Янкова и ансамбълът по художествена гимнастика си тръгнаха с бронз. Очакванията на компанията бяха за сребро на гимнастичките и бронзови медали на Антоанета Бонева в стрелбата на 10 метра пистолет и на световната шампионка по бокс Станимира Петрова.

През ноември 2020 г. министърът на спорта Красен Кралев заяви, че е напълно нормално България да вземе пет-шест медала от Токио.

България върви в постоянна низходяща линия по броя на спечелените медали на летни олимпийски игри от Москва 1980 насам. Последният златен медал за страната е този на Румяна Нейкова от Пекин 2008.

Изследването поставя САЩ начело в класирането по медали с общо 114 отличия, 43 от които ще са златни. След това се нареждат Китай и руският отбор, който заради наказание няма да може да използва флага и името на страната си.

Дневник