Световният шампион Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция в Гран при на Емилия-Романя, втори кръг за сезона във Формула 1. Той беше най-бърз в квалификацията на пистата "Имола", завъртайки обиколка за 1:14.411 минути. Британецът запази концентрация, за да се справи с двамата пилот на "Ред бул", които през целия уикенд разполагаха с по-бърз болид.

Втори зад шампиона се нареди Серхио Перес на едва 35 хилядни. Звездата на "биковете" Макс Верстапен остана трети, но само на 87 хилядни зад Хамилтън.

"Не очаквах да бъда пред двата болида на "Ред бул", но днес усещах техниката много по-добре от началото на уикенда. Очаквам с нетърпение утрешното състезание, защото стратегията е различна. Темпото на "Ред бул" е по-добро от нашето, така че ще е интересно", каза шампионът след квалификацията.

От втора редица до Верстапен ще стартира Шарл Льоклер с "Ферари". Едва осми в квалификацията завърши Валтери Ботас с втория болид на "Мерцедес". В топ 10 влязоха още Пиер Гасли (пети), Даниел Рикардо и Ландо Норис с "Макларън" (шести и седми). Зад Ботас ще потеглят Естебан Окон и Ланс Строл.

В края на квалификацията Норис беше близо до сензацията, но обиколката, която направи, беше изтрита заради напускане на трасето.

За третата част на квалификацията не успя да се класира вторият пилот на "Ферари" Карлос Сайнц, който остана едва 11-и. Дебютантът Юки Цунода, който направи силно състезание в Бахрейн, катастрофира и ще потегли от последна позиция в неделния старт.

Надпреварата за Гран при на Емилия-Романя е в неделя от 16 часа българско време.

Дневник