Челси" е първият финалист в турнира за Купата на Футболната асоциация (ФА къп) след успех с 1:0 над "Манчестър сити". Единственият гол в срещата на "Уембли" отбеляза Хаким Зиеш в 55-ата минута.

Сините прекършиха мечтата на "Сити" да се бори за четири отличия през сезона, след като "гражданите" са близо до титлата, играят на финал в Купата на Лигата и са полуфиналист в Шампионската лига.

В същото време "Челси" продължава да се представя много убедително в турнирите при новия си треньор Томас Тухел. Германецът има само две поражения в 19 срещи, а освен това класира тима си за полуфиналите в Шампионската лига.

За "Челси" това ще бъде второ поредно участие на финал в надпреварата и за четвърти път в последните пет години. През 2020 г. те загубиха от "Арсенал" с 1:2. Сините са третият най-успешен отбор във ФА къп с осем трофеи и шест загубени финала.

Мениджърът на "Сити" Пеп Гуардиола опита да спечели мача с много променен състав. Това обаче не беше успешен ход, а през първата част "Челси" игра много по-силно.

Сините пресираха много агресивно, не оставиха "Сити" да има траен контрол и в същото време го отдалечиха от вратаря Кепа Арисабалага.

Първата част беше белязана от тактическо надиграване между треньорите и много малко чисти положения. Единственият точен удар беше от "гражданите", но без да застраши сериозно стражът на сините. След паузата Гуардиола трябваше да понесе сериозен удар заради травма на звездата си Кевин Де Бройне, който напусна терена.

"Сити" потърси по-голяма агресия в атака, но се оголи в отбрана, а "Челси" се възползва.

В 55-ата минута при контраатака отляво Тимо Вернер намери Хаким Зиеш в наказателното поле, а за него не беше проблем да се разпише на правна врата.
 

Дългите подавания още няколко пъти бяха оръжие за "Сити", като по чудо Вернер не вкара втори гол, а такъв на Кристиан Пулишич в края беше отменен заради засада. "Гражданите" доминираха в последната част на мача, но не успяха да притиснат "Челси".

Дневник