В тениса съществува правило, наречено "щастлив губещ". Според него състезател, който е отпаднал в квалификациите, получава възможност да играе в даден турнир вместо тенисист, освободил място в основната схема зарази отказване, неявяване или друга причина.

Същото правило може да бъде приложено във футбола и по-конкретно в настоящия сезон на Шампионската лига, а сред "щастливите губещи" да се окаже европейският шампион "Байерн", който беше детрониран от ПСЖ преди седмица.

Тази възможност изплува на хоризонта след коментар на Йеспер Мьолер, който е президент на Датската футболна асоциация и член на изпълнителния комитет на УЕФА. По думите му организацията е готова да предприеме незабавни наказания срещу клубовете, които се отцепват, за да играят в новата Суперлига.

"В петък има извънредна среща, на която очаквам 12-те клуба да бъдат изхвърлени. За тези, които обичаме футбола, ни писна. Клубовете трябва да бъдат изхвърлени и очаквам това да се случи в петък. Тогава ще видим как ще завърши Шампионската лига. Трябва да има последствия и този път мисля, че ще има", каза Мьолер пред DR.

В своя публикация "Билд" посочи, че на заседанието на изпълнителния комитет УЕФА ще обсъди дали още веднага да изхвърли "Реал" (Мадрид), "Манчестър сити" и "Челси" от Шампионската лига. Трите клуба, които достигнаха до полуфиналите на турнира, са сред основателите на Суперлигата, като създаването й предизвиква остро недоволство от УЕФА.

При евентуално масово отстраняване ПСЖ ще остане единственият отбор в турнира. Според "Билд" е малко вероятно парижани да бъдат обявени за шампиони, тъй като УЕФА ще загуби пари без изиграването на полуфиналите. Вариант за провеждането им е в тях да се включат отборите, които отпаднаха в четвъртфиналите и не са замесени в създаването на Суперлигата. Това са "Байерн", "Борусия" (Дортмунд) и "Порто".

В обширно интервю в предаването El Chiringuito президентът на "Реал" Флорентино Перес, който ще бъде първият председател на Суперлигата, отхвърли подобен сценарий в настоящия сезон на Шампионската лига.

"Реал" и останалите клубове от Суперлигата няма да бъдат изключени от Шампионската лига. Това няма да се случи, законът ни защитава. Това е невъзможно", каза Перес.

Изповедта на Перес

Перес изтъкна, че новият турнир е с отворен характер и няма да участват едни и същи отбори всяка година. По думите му Суперлигата се явява като алтернатива на Шампионската лига и клубовете не целят да спрат да играят в местните първенства.

"Двете надпревари могат да живеят перфектно едно с друго. Първенствата няма да се променят", каза Перес.

Според него младите не са привлечени от футбола заради ниското качество на мачовете. Той допълни, че работи от две години по проекта, но пандемията е забързала плановете заради големите финансови загуби на клубовете. По думите му това е правилното време за обявяване плановете, за да има време проектът да започне възможно най-скоро.

"Във футбола съм от 2000 г. Аз съм експерт. Футболът трябва да се развива, както всички нас, социалните мрежи са променят света и футболът трябва да се адаптира. Футболът губи интерес, телевизионните права намаляват и трябваше да се направи нещо спешно".

"Това е като през 50-те години, Когато стартира купата на европейските шампиони. Тогава хората не харесваха турнира, но всичко се променя ... Кое е привлекателно? Големите отбори да играят помежду си. Това е нещото, което генерира приходи. Всичко, което правя, е за доброто на футбола", каза още Перес.

Дневник