"Челси" и "Манчестър сити" ще се откажат от плановете за създаване на отделен турнир на 12 от най-богатите клубове в Европа, твърди "Скай спортс". Според информацията двата отбора са размислили под огромния натиск, дошъл след новината за проекта.

От "Сити" потвърдиха на сайта си, че са започнали процедура по оттегляне от групата, разработваща плановете за новия турнир.

Пред стадиона на "Челси" се събраха много привърженици, които протестираха срещу участието на клуба в Суперлигата. Струпването на хора пред "Стамфорд бридж" доведе до закъснение на мача на лондончани с "Брайтън".

Според испанските медии "Атлетико" (Мадрид) и "Барселона" също ще оттеглят участието си в проекта. Президентът на каталунците Жоан Лапорта е обявил, че няма да предприеме решение по въпроса, преди да проведе допитване до запалянковците на клуба.

В същото време "Манчестър юнайтед" обяви, че изпълнителният директор на "Манчестър юнайтед" Ед Уудуърд ще се оттегли от поста си в края на годината. В изявлението не се посочва нищо за Суперлигата.

По-късно футболистите на "Ливърпул" излязоха с общо послание срещу новия турнир. "Не ни харесва и не искаме да се случи. Това е единната ни позиция. Нашата отдаденост към този футболен клуб и неговите привърженици е абсолютна и безусловна", пише в изявлението, споделено от капитана на отбора Джордън Хендерсън.

Бурята в европейския футбол идва на фона на очаквана среща по-късно тази вечер между въвлечените клубове, които ще обсъдят дали да се откажат от идеята за Суперлигата.

Проектът беше подкрепен от "Юнайтед", "Сити", "Ливърпул", "Челси", "Арсенал", "Тотнъм", "Реал", "Барселона", "Атлетико", "Ювентус", "Интер" и "Милан", но срещна остра реакция и недоволство от много отбори, политици, играчи, мениджъри, запалянковци и хора, свързани с футбола.

По-рано през деня президентът на УЕФА Александър Чеферин отново атакува идеята за създаване на Суперлигата. Той призова английските клубове "да се опомнят", тъй като "има време да поправят грешката си".

Преди това президентът на "Реал" Флорентино Перес заяви, че Суперлигата ще послужи за спасяването на футбола и УЕФА не може да спре проекта.

Дневник