По-малкото зло. Така играчът на "Манчестър сити" Илкай Гюндоган определи промените във формата на Шампионската лига, които бяха приети в началото на бурната седмица в европейския футбол.

Политици, привърженици, състезатели и организации като ФИФА и УЕФА застанаха на една страна в спора при потушаването на плановете за създаване на Европейска суперлига, но сега недоволството се измества към най-престижния клубен турнир.

Сред важните промени в Шампионската лига е увеличаването на броя на участниците от 32 на 36, като допълнителните места ще бъдат заети от отбори от големите първенства. Ходът на УЕФА се планира отдавна, но цели да удовлетвори богатите клубове и да спре идеите им за отцепване в свой турнир, като планът е да се гарантират повече приходи от повече мачове.

От сезон 2024-25 отборите ще бъдат подредени в едно класиране, като всеки от тях ще играе по десет срещи, а не по шест, както беше досега в групите. Съперниците ще бъдат изтеглени чрез жребий на случаен принцип. Първите осем в крайното класиране на груповата фаза директно продължават към осминафиналите, а следващите 16 ще играят плейофи за останалите осем места за осминафиналите.

"С всички неща около Суперлигата, които се случват... можем ли да поговорим и за новия формат на Шампионската лига? Все повече и повече мачове, никой ли не мисли за нас играчите? Новият формат Шампионската лига е само по-малкото от двете злини в сравнение със Суперлигата", написа Гюндоган в "Туитър", с което започна обсъждане по темата.

Към недоволството се включи мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп. Германецът посочи, че не харесва новия формат на Шампионската лига и не вижда как допълнителните мачове ще бъдат вмъкнати в натоварения календар.

"Единствените хора, които никога не ги питат, са треньорите, играчите и привържениците. Знам, че запалянковците мислят, че ни се плащат много пари, но вече сме на ръба и всички треньори мислят по същия начин, повярвайте ми. Това е малко прекалено. УЕФА не ни попита, основателите на Суперлигата не ни попитаха, никой не ни пита. Просто "играйте повече мачове", а това е невъзможно в тази структура. Не може да имате 20 отбора в лигата, два турнира за купи и десет мача в Европа преди Коледа", заяви Клоп.

Мениджърът на "Сити" Хосеп Гуардиола беше по-остър в изказването си, като според него повечето мачове ще повлияят отрицателно върху здравето на футболистите и това ще намали качеството на игра.

"Всеки път едно и също. Всички искаме да се подобри качеството на игра, но футболният свят си иска количество. На футболистите им харесва да играят, но понякога ще са контузени. УЕФА осъзнава това, но изобщо не им пука.

"Станали сме като актьорите в театъра, които на ден имат по три представления. Ако искат по десет мача повече на сезон, нека да е така. Шоуто трябва да продължи. Ако трябва на световното първенство да има по 56 отбора, ще ги направят 56. Затова предлагам да увеличат годината от 365 на 400 дни, за да могат да вместят допълнителните мачове от Шампионската лига", каза Гуардиола с гневен тон.

Критики към увеличаването на мачовете има от години, като Асоциацията на професионалните футболисти често призовава да бъдат защитени играчите. В същото време обаче УЕФА бавно, но сигурно превръща Шампионската лига във вариант на собствена Суперлига на богатите, а само преди няколко дни организацията възрази срещу подобен проект.

УЕФА продължава да говори за намаляване на увеличаващата се пропаст между големите и малките клубове, но с действията си прави точно обратното. С реформите в последните години малките отбори получават все по-малка възможност за изява в най-престижния клубен турнир, а от есента ще започне провеждането на трети евротурнир, който по сила ще бъде зад Шампионската лига и Лига Европа.

Дневник