Министерството на младежта и спорта има свои наблюдатели на всеки мач от футболното първенство, които следят дали противоепидемичните мерки се спазват. Това заяви министърът на спорта в оставка Красен Кралев при среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Здравните власти разхлабиха допълнително мерките и от събота вече е позволено на мачовете на открито да има публика. Най-голяма посещаемост се очаква тази вечер на дербито между "Левски" и ЦСКА.

Кралев посочи, че ще се следи обстановката и ако в следващите две седмици има спад в броя на заразените с коронавирус, ще се позволи публика и на спортните състезания на закрито.

"Моля само българските фенове, за да вървим в тази посока и да увеличаваме капацитета на стадионите, слагайте маски", заяви Кралев и добави, че "постепенно се завръщаме към нормализиране на спортния живот в страната".

Борисов също призова всички на стадиона да са с маски, включително официалните лица. Той даде пример, че така е навсякъде в Европа и това се вижда и в мачовете от Шампионската лига.

"Има ли някой, дори на резервната скамейка, без маска? На Гонзо (Георги Иванов, спортният директор на "Локомотив" - Пловдив") какво му пречи да сложи маска и да даде личен пример. Само в България ние продължаваме - или сме най-напред във футбола, или сме най-напред в мисленето. Да гледат Неймар, да гледат Мбапе. По-велики ли сте от тях", каза Борисов и призова футболистите и хората във футбола да дават личен пример. В началото на пандемията самият министър-председател в оставка няколко пъти привличаше внимание заради неносене на маска.

Дневник