Руснакът Ян Непомнящи ще играе с Магнус Карлсен в мача за световната титла в шаха. 30-годишният гросмайстор спечели турнира на претендентите в Екатеринбург.

Той излезе победител кръг преди края, като събра 8.5 точки - с една повече от нидерландеца Аниш Гири, и няма как да бъде изместен от първото място.

Турнирът на претендентите започна преди повече от 400 дни. Част от партиите бяха изиграни тогава, но впоследствие се наложи прекъсването му заради пандемията.

"Много съм щастлив, това е голямо постижение. Но съм и уморен - не мисля, че пак бих искал да играя в турнир, който продължава повече от година. Радвам се, че усилията ми се отплатиха", каза руснакът.

Непомнящи е в тройката в световната ранглиста на международната федерация (ФИДЕ), като изостава от Карлсен и Фабиано Каруана. Американецът беше определян за фаворит за втора поредна победа в турнира на претендентите, но не се представи добре в последните кръгове.

Големият мач в шаха ще е през ноември в Дубай с награден фонд от 2 млн. евро. Очакванията са той да привлече огромен интерес заради увеличаването на популярността на спорта покрай филма "Дамски гамбит".

Карлсен стъпи на световния връх през 2013 г. след победа срещу Вишванатан Ананд. След това норвежецът защити титлата си с мачове срещу индиеца, Сергей Карякин и Каруана.

Дневник