Последният редовно избран президент на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов оттегли оставката си на заседанието на изпълнителния комитет. На него е взето решение извънредният конгрес на организацията, насрочен за 25 юни, да бъде отменен и настоящото ръководство да довърши мандата си до февруари 2022 г.

Другото важно решение е свързано с увеличаването на броя на отборите в Първа лига от 14 на 16 още от следващия сезон. Спорното предложение е прието, но тепърва предстои работна група да обсъжда дали да има изпадащи отбори.

"Точно преди 558 дни бях тук и си подадох оставката по същите причини, по които сега съм тук и си я оттеглям. Тогава имаше голямо напрежение около футболния съюз и футбола в България, имаше много спекулации около работата на футболния съюз, имаше много интриги, много лъжи за това, че едва ли не това е една корупционна среда. По тази причина тогава се оттеглих, за да може футболният съюз да работи спокойно. Минаха всички проверки и не е открито нито едно закононарушение, извършено от футболния съюз и негови служители", заяви Михайлов.

"Сега абсолютно гордо мога да застана пред вас и да кажа, че си починах и съм готов за вас - напоследък ви беше скучно без мен, очевидно. Видях грешки в себе си, видях грешки и в общи решения с моите колеги. Връщам се, за да организираме другата година редовен конгрес, на който всички желаещи да работят и да помагат на българския футбол да имат време и да представят своите виждания и програми", добави той.

"Без да е много нескромно, не видях футболът в България по някакъв начин да се подобри в каквото и да е отношение след моето оттегляне. Аз съм отговорен човек и по същата причина се връщам".

Михайлов подаде оставка в деня след скандалния мач с Англия в София в средата на октомври 2019 г. Тогава той и ръководството на БФС бяха подложени под натиск от министър председателя Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев. Впоследствие бившият вратар слезе от сцената и в продължение на година и половина не се беше появявал на футболни събития.

Ходът на Михайлов идва ден след заявяването на Димитър Бербатов, че ще се кандидатира за президент. Пълният мандат на настоящото ръководство на БФС е до февруари 2022 г.

"Властта опиянява. Не мога да разбера защо е цел самовластието и желанието да си там, когато не те искат. Няма място за страх. Промяната е тук и тръгваме на обиколка до клубовете", каза Бербатов във вторник.

От екипа му призоваха сегашното ръководство "да не минира" футбола, а да подходи с достойнство, за да може конгресът да се проведе честно през юни.

След оставката на Михайлов начело на БФС застана временният президент Михаил Касабов. В продължение на година и половина конгресът два пъти беше отлаган заради пандемията.

"Познавайки го, мисля, че не е изненадващ ход. Той изчака година и половина да минат всички проверки и дела, за да стане ясно, че той няма и във футболния съюз няма нарушения и престъпления. Това беше логичен и коректен ход. Донякъде бях изненадан, защото го разбрах днес, но като помислих малко и чух думите му, е съвсем логично", каза членът на изпълнителния комитет на БФС и собственик на "Лудогорец" Кирил Домусчиев за решението на Михайлов.

Йордан Лечков каза, че трябва да се гласува и да се направят предложения пред сегашно или бъдещото правителство за промяна във философията на финансиране на спортните клубове във футбола, а и като цяло в спорта.

Промени в движение

Още от следващия сезон Първа лига се връща във формат с 16 отбора, като със сигурност ще има плейофна фаза. Все още обаче футболният съюз няма решение дали ще има изпадащи или не.

В групата, която се бори за спасение, в момента са "Монтана", "Етър", "Ботев" (Враца) и "Славия".

"Тече първенство, има плейофи, които трябва да продължат. Ако решим на следващо заседание, че ще има изпадащи или няма да има изпадащи, просто вече първенството ще е свършило", каза Емил Костадинов.

Общо 16 отбора от Първа и Втора лига са подкрепили увеличаването на броя на отборите в елита, а само три са били против - ЦСКА, "ЦСКА 1948" и "Литекс".

"Щом имаме толкова желаещи да направим това, ние се съобразяваме", заяви Костадинов.

Дневник