Българската федерация по волейбол (БФВ) ще работи усилено в посока към развитие на плажния волейбол. Целите пред организацията са провеждане на престижни състезания в страната, популяризиране на спорта и класиране на състезатели за олимпийските игри през 2024 г.

"Коренно се променя отношението на федерацията към този спорт. И дано до 1-2 години да бъде толкова популярен, колкото и този в зала. Поставил съм си за цел да променим манталитета на състезателите ни. От догодина ще имаме отделен бюджет за плажен волейбол. Досега е бил нула лева. Сега ще намерим партньори, които да ги насочим към плажния волейбол. Нито един наш състезател не мисли, че може да изкара пари от този спорт и това трябва да се промени", каза председателят на БФВ Любомир Ганев.

През 2021 г. България ще приеме пет международни състезания с категория една звезда към световната федерация, като те ще имат телевизионно излъчване. Първата надпревара ще се проведе между 20 и 23 май на комплекс "София бийч", като наградният фонд при мъжете и жените ще бъде минимум по 5000 евро, а седмица по-рано се дава старт на турнирите от националната верига.

"Трябва да заинтригуваме клубовете, които развиват волейбол в зала, да пускат своите състезатели на пясъка през лятото. Говоря за тези, които не са викани в националните отбори. Целта е клубовете да излъчват отбори, които да защитават тяхното име", заяви Ганев.

Най-добрите български състезатели в плажния волейбол ще водят подготовка заедно с бразилския треньор Адриано Тикао.

"Проектът се развива много добре. Повишава се нивото на плажния волейбол в България. Въвеждаме културата на спорта в страната. Вече имаме млади състезатели, които тренират всеки ден. Това е предизвикателство не само за мен, но и за България. Много съм въодушевен от него. Много съм доволен, че имаме потенциал за развитие. Това са целите ни. Щастлив съм, че съм в България и че работя тук. Дано успеем да направим двойка, която да представя страната на олимпиадата след три години", казва Тикао.

След период на забрава плажният волейбол става важен за федерацията. За пръв път има раздвижване след спирането на финансирането на "Мтел" (А1) за "Мтел бийч мастърс". В продължение на седем години до 2014 г. в България се проведоха 23 състезания от веригата.

Дневник