Мъжкият национален отбор по баскетбол попадна в една група с Испания и Русия за европейското първенство през 2022 г. Тимът на Росен Барчовски ще играе още с Турция, Грузия и Белгия, като мачовете ще се проведат в Тбилиси.

България се завръща на голямата сцена след дълго чакане. За последно националният отбор игра на европейско през 2011 г., когато съперници в групата отново бяха Русия, Грузия и Белгия.

"Много тежка група. То леки няма. Надявах се да сме в Германия, за да сме по-близо до втората фаза, защото вярвам, че ще се класираме. Тепърва ще анализираме групата", беше първият коментар на Барчовски след жребия.

Първите четири отбора от всяка група ще продължат към фазата на елиминациите в турнира.

Заради отсъствието си от големи първенства българите бяха в последната шеста урна. От друга страна, Испания беше най-високопоставеният отбор в жребия, като единствено САЩ е с по-висок коефицент в световната ранглиста.

Испанците са най-успешният отбор в турнира от началото на века. Иберийците станаха европейски шампиони в три от последните пет надпревари, а от 1999 г. насам неизменно завършват сред първите четири тима в класирането.

Дневник