Българският футбол се насочва към ден за историята, в който системата за видеоповторенията (VAR) официално ще бъде въведена в мачовете от първенството. Дебютът ще е на срещата между ЦСКА и "Арда", с която се поставя началото на плейофите в шестицата.

В последните седмици българските съдии се обучаваха за използването на технологията. БФС обяви, че е сключил договор за 1.7 млн. евро до 2025 г. за използването на системата, като твърденията са, че сумата ще бъде поета от ФИФА и УЕФА.

Първият съдия, получил наряд за работа с VAR, е Ивайло Стоянов.

Въвеждането на технологията съвпада с високо недоволство към представянето на реферите през сезона. През февруари Майк ван дер Руст от ФИФА, който ръководеше процеса по прилагането на VAR в България, заяви, че е много важно запалянковците да знаят кога системата може да се прилага.

"Съдията трябва да вземе решение. Ако той прецени, че има дузпа, след футболната среща ще има дискусии; хората, които не са съгласни с решението на съдията, ще питат защо видеоасистентите не са го информирали. Защото интерпретацията във футбола и в съдийството винаги ще я има", каза тогава Ван дер Руст.

В българския футбол видеоповторенията ще се осигуряват чрез система, разположена в бусове, а не в обособени стаи на всеки стадион.

В очакване на развръзката

Освен с въвеждането на VAR, седмицата може да се окаже паметна и заради очакваната десета поредна титла на "Лудогорец". Шампионите са на крачка да станат първият отбор с подобно постижение в историята на българския футбол.

В шестицата най-интересна изглежда надпреварата за второто място, където в момента "Локомотив" (Пловдив) е с две точки преднина пред ЦСКА.

Пловдивчани трябва да приемат "ЦСКА 1948" във вторник, но отборът от София обяви, че има голям брой футболисти, заразени с коронавируса. Заради това се очаква отлагане на следващите му няколко мача.

Интересна е и надпреварата сред отборите, борещи се за спасение - "Славия", "Ботев" (Враца), "Етър" и "Монтана", които са събрани в две точки разлика. Куриозното е, че БФС промени в движение настоящия формат на първенството, но пък все още не се знае дали ще има изпадащи или не.

Дневник