Григор Димитров се бори, но отпадна в първия кръг от турнира от сериите "Мастърс 1000" в Мадрид. Българският тенисист не успя да сътвори обрат срещу 54-тия в света Лойд Харис и загуби след 3:6, 6:3, 6:7 (5).

Двубоят, който продължи близо 2.30 часа, предложи драматични моменти и много обрати, като Димитров спаси пет мачбола.

Срещата беше първа за българина от 15 април, когато загуби тежко от Рафаел Надал, след което се подложи на операция заради инфекция на зъб. Следващата седмица Димитров ще играе на мастърса в Рим.

Мачът започна с продължителни геймове, като българският тенисист пропусна три възможности за пробив в началото. Впоследствие българинът имаше проблеми с вкарването на първия сервис, но постепенно влезе в ритъм.

Харис разчиташе предимно на силния начален удар и поддържаше високо ниво в своите подавания. Южноафриканецът реализира осем аса в първия сет и изчака момента в осмия гейм, когато получи първите възможности за пробив. Със страхотен минаващ удар той поведе с 5:3, а след това нямаше проблеми да затвори частта в своя полза.

Предимството на Харис се пренесе в началото на втория сет. 54-тият в света проби за 2:1, но Димитров се пребори и изравни веднага. Това му помогна да си върне увереността и до края на сета българинът налагаше темпото.

Преди третата част Харис поиска медицински таймаут заради болки в кръста. Двамата тенисисти влязоха в оспорвана надпревара, като Димитров пропусна две възможности за пробив, преди съперникът да вземе предимство и впоследствие да поведе с 4:1.

Българинът опитваше да се върне в мача като пласираше удари към бекхенда на Харис, но загуби маратонския седми гейм. В решителните моменти на помощ на южноафриканеца идваше силният сервис. Димитров сервираше за оставане в турнира при 2:5 и изостана бързо с 0:40, но спаси трите мачбола след пет поредни точки.

Предимството вече беше на страната на българина, който използва устрема и изравни за 5:5. Тайбрек реши развоя на мача, като Димитров изоставаше с 3:6, но се пречупи при шестия мачбол.

Дневник