Висшата лига обяви, че внася правило, което трябва да подпишат всички собственици на клубовете от елита. С него те се съгласяват "да се придържат към основните принципи" на лигата със знанието, че при нарушения ще бъдат наказани със "значителни" санкции.

Мярката идва след бурята в европейските футбол около проекта за турнир на 12 от най-богатите клубове в Европа. В плановете за създаване на Суперлига бяха "Манчестър юнайтед", "Манчестър сити", "Ливърпул", "Челси", "Арсенал", и "Тотнъм", но идеята беше потушена под огромния натиск.

"Не бива да допускаме действията на няколко клуба да създават такова разделение и прекъсване. Ние сме решени да установим истината за случилото се и да държим тези клубове отговорни за техните решения и действия", се казва в съобщението на Висшата лига.

От Английската футбола асоциация посочиха, че са започнали разследване на шестте клуба, които подкрепиха Суперлигата.

Писахме на всички клубове, за да поискаме официално цялата необходима информация и доказателства относно тяхното участие. След като получим необходимата информация, ще обмислим какви подходящи стъпки да предприемем", се казва в изявлението на ФА.

Плановете за създаване на Суперлига предизвикаха широко недоволство сред привържениците на английските клубове, като гневът на запалянковците е насочен към собствениците.

Дневник