Марк Селби е световен шампион в снукъра за четвърти път в своята кариера, след като победи Шон Мърфи с 18:15. Пред пълните трибуни на театъра "Крусибъл" в Шефилд Веселяка от Лестър показа отлична игра, за да спре Магьосника.

Селби е шампион за четвърти път в рамките на само осем години.

Със своята четвърта корона в "Крусибъл" той се изравнява с Джон Хигинс. С повече световни титли са само Стивън Хендри (7), Стив Дейвис, Рей Риърдън и Рони О'Съливан (по 6). Селби вече има 20 ранкинг титли в своята кариера и е осми по този показател.

Той има 9 титли от Тройната корона (световно първенство, UK Championship и "Мастърс"), изравнявайки се с Хигинс.

Освен световната титла 37-годишният англичанин прибра и чек за 500 хиляди паунда.

Решителна за финалния мач се оказа втората сесия в неделя вечер. Селби влезе в нея с пасив от 3:5, но спечели седем от деветте партии, за да поведе с 10:7.

В последния ден от надпреварата (понеделник) Селби и Мърфи си поделиха всички фреймове, като двете сесии завършиха с еднакъв резултат - 4:4. Шампионът записа общо два сенчъри брейка, като най-високият му беше от 120 точки, както и общо 14 серии с над 50 точки.

"Да спечелиш световната титла е нещо невероятно, но да го направиш за четвърти път е несравнимо усещане. Моята цел остава да се върна като №1 в световната ранглиста", каза Селби след срещата.

Дневник