Искът на Българския футболен съюз (БФС) да впише обратно Борислав Михайлов като президент е бил отхвърлен. Агенцията по вписванията е отказала да го приеме, като това показва проверка в Търговския регистър.

Преди седмица на среща на изпълнителния комитет той оттегли оставката си, която беше подал през октомври 2019 г. след скандалния мач с Англия. В допълнение беше взето решение извънредният конгрес на БФС, насрочен за 25 юни, да бъде отменен и настоящото ръководство да довърши мандата си до февруари 2022 г.

В решението на Агенцията по вписванията се казва:"Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставката. Подобно действие би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена, означава, наред с действията по промяна на първоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпълнение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции".

Решението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

Действията на Михайлов предизвикаха много коментари, включително реакция от ФИФА и УЕФА. По-рано през деня двете организации изпратиха писмо до изпълнителния директор на БФС Борислав Попов.

Преди дни адвокатът Георги Градев предупреди, че БФС няма основание да впише обратно Михайлов. "Това е голям гаф. Оставката е в сила, докато не се гласува от конгреса".

Според него единственият начин бившият вратар отново да стане президент преди конгреса е, ако бъде избран за първи вицепрезидент от Изпълнителния комитет на БФС, а временният президент Михаил Касабов подаде оставка. "Това обаче ще отнеме около месец", коментира Градев.

Дневник