Челси" ще срещне "Манчестър сити" във финалния мач в Шампионската лига през този сезон. Сините от Лондон стигнаха до двубоя за трофея, след като победиха "Реал" (Мадрид) на своя "Стамфорд бридж" с 2:0 и общ резултат 3:1.

Тимът на Томас Тухел направи много силен мач, тотално надигравайки съперника си.

Головете за сините отбелязаха Тимо Вернер в 28-ата и Мейсън Маунт в 85-ата минута.

Финалът в турнира е на 29 май в Истанбул. Това ще бъде втори случай в последните три сезона, в който два английски тима ще спорят за трофея, като през 2018-19 "Ливърпул" надви "Тотнъм".

Сините от Лондон ще играят на финал за трети път в историята си, като през 2008 г. загубиха, а през 2012 г. триумфираха с най-ценното европейско отличие. В същото време треньорът Томас Тухел, който пое "Челси" в началото на годината, класира свой тим на финал за втора поредна година. Преди 2020-а германецът изведе ПСЖ до финалния мач.

В началните минути "Реал" опита да наложи по-траен контрол и да задържа топката. Съставът от Испания не позволяваше на "Челси" да го пресира, но след 10-ата минута започна да губи топката около средата на терена.

Домакините организираха няколко контраатаки, а в 18-ата минута Вернер вкара гол, който обаче беше отменен заради засада.

"Реал" отговори с опасни изстрели, а това принуди вратарят на сините Менди да се намесва. Той направи ефектни спасявания срещу Карим Бензема, веднъж при удар с десния крак и веднъж при такъв с глава.

В 28-ата минута след бърза атака през центъра, минала през Нголо Канте, Хаверц и Вернер, последният вкара гол. Хаверц се измъкна на скорост, прехвърли ефектно Тибо Куртоа, но топката срещна гредата. Пред голлинията Вернер нямаше никакви проблеми да се разпише с глава.


До края на първата част "Реал" не успя да преодолее Менди, като "Челси" се оттегли с гол аванс.

Второто полувреме започна с нов отличен шанс за домакините и нова греда. Хаверц засече центриране отдясно, но ударът му с глава се спря в напречния стълб.

За разлика от първата част сините почти не оставяха пространства на "Реал", а положенията им водеха до опасности пред Тибо Куртоа. В 53-ата минута Маунт нахлу в наказателното поле на скорост сам срещу вратаря, но ударът му мина над целта.

Само шест минути по-късно Куртоа съхрани шансовете на "Реал" с отлично спасяване срещу Хаверц.

С наближаване на последните минути "Реал" предприе по-големи рискове, за да търси гол, който да осигури поне продължение. Това обаче отвори повече пространства в полето на гостите.
 

В същото време "Реал" така и не успяваше да стигне до чисти положения пред вратата на англичаните, а Менди не трябваше да се намесва.

В 85-ата минута след поредната отнета топка от Канте "Челси" стигна до втори гол. Резервата Пулишич стигна до аутлинията и намери от малък ъгъл Маунт, който се разписа.

Дневник