Организаторите на маратона във Варна очакват силно представяне и голяма конкуренция за челните места. В надпреварата, която ще се проведе в неделя, ще участват близо 20 елитни състезатели.

Събитието отново е част от веригата "Бягането като начин на живот", която включва още маратоните в Стара Загора и София. Състезателите получават точки спрямо резултатите си в трите състезания, като най-добре представилият се участник ще заслужи джакпот на максимална стойност 20 хиляди лева.

Рекордите на трасето във Варна са 2.16:35 ч. при мъжете и 2.43:54 ч. при жените. При подобряване на постиженията са предвидени премии от 1000 лева, които ще бъдат приспаднати от джакпота. Отделно най-добрите български състезатели, финиширали с време под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените, ще получат бонус на стойност 1000 лева.

Вниманието в маратона ще бъде насочено предимно към представителите на Кения Наом Джабет и Бернард Санг. Джабет спечели маратона в Стара Загора преди месец, а миналата есен постави рекорд при жените в Софийския маратон с време 2.28:38 ч. Тя ще има конкуренция от сънародничките си Бети Чепквони (личен рекорд от 2.33 ч.) и Марта Алекно (2.33:25).

При мъжете Санг впечатлява с лично постижение от 2.11:49, поставено в Истанбул през 2020 г. Кенийската армада се допълва от Джоаш Кипруто Коеч и Еванс Кипроно. Жан Симукека от Руанда, който триумфира в маратона в Стара Загора с време 2.20:57 ч., ще се опита да обърка сметките на кенийците.

Дневник