Тенисистите Рафаел Надал и Наоми Осака станаха носители на наградата "Лауреус", която е равносилна на "Оскар" в спорта. Двамата бяха избрани за спортист на годината съответно при мъжете и жените.

През 2020 г., която беше белязана от дълго прекъсване на спорта заради пандемията, Надал спечели 13-а титла от "Ролан Гарос" и изравни Роджър Федерер на върха по успехи в турнирите от Големия шлем. Испанецът заслужи спортен оскар за четвърти път.

"Да спечеля "Ролан Гарос" за 13-и път и да изравня рекорда на Роджър Федерер от 20 титли от Големия шлем е незабравим момент за мен. Означава много да изравня големия ми съперник, но в същото време той е и голям приятел", каза Надал по време на виртуалната церемония.

Осака триумфира на US Open, като тя отправи послание и преди всеки мач излизаше с различна маска с името на жертва на предполагаемо полицейско или расистко насилие. "Що се отнася до активността ми на корта, мисля, че е важно да използвам гласа си, защото усещам, че често се сдържам много и се тревожа за това, какво мислят хората за мен, но знаете ли, ако имате платформа, е много важно да я използвате ", заяви Осака.

За отбор на годината беше избран "Байерн" (Мюнхен), който спечели шест трофея през миналия сезон. Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън беше отличен за адвокат (защитник) на спортистите заради участието си в движението Black Lives Matter. Наградата за цялостно творчество отиде при легендарната тенисистка Били Джийн Кинг.

Футболистът на "Ливърпул" Мохамед Салах взе наградата за спортно вдъхновение заради "уникалния си принос в продължение на много години към нуждаещите се", а Крис Никич се сдоби с отличие за спортен момент на годината. Той стана първият човек със синдром на Даун, който успява да завърши триатлона Ironman.

Дневник