Една от звездите в Националната футболна лига (НФЛ) Ди Кей Меткалф ще опита да попадне в пресявките за участие на олимпийските игри в Токио, но в леката атлетика. Уайд ресийвърът е със заявка да бяга на 100 метра на Златните игри в Калифорния. Голямата цел на Меткалф е чрез този турнир да си спечели място в пресявките за Токио на американския тим, които ще се проведат през юни.

Състезателят на "Сиатъл сийхоукс", който е на 23 години, през 2019 г. пробяга 40 ярда за 4.33 секунди в тестовете на НФЛ.

По време на мач в лигата по американски футбол Меткалф направи 90-ярдов спринт със скорост от 36.44 км/ч, което го нарежда близо до най-добрите спринтьори. Въпреки това желанието му е посрещнато с негативизъм от редица лекоатлети.

"Гледал съм неговото видео с пробягването на 40 ярда, но в края на дистанцията се вижда как скоростта му намалява и няма сила. За да премине първия кръг в леката атлетика, трябва да направи два спринта по 100 метра. Състезателите по американски футбол просто не са лекоатлети", коментира Майк Роджърс, който спечели злато с щафетата на САЩ на 4х100 метра в Доха.

Нормативът, който трябва да бъде покрит на предстоящия турнир, за да се влезе в пресявките за Токио, е 10.05 секунди.

Дневник