УЕФА одобри мерки за реинтеграция на девет от 12-те клуба, които бяха в основата на създаването на Европейска суперлига. На отборите, които се покаяха и заявиха намерение да се оттеглят от проекта, са наложени финансови санкции.

На "Ливърпул", "Челси", "Манчестър юнайтед", "Манчестър сити", "Арсенал", "Тотнъм", "Интер", "Милан" и "Атлетико" (Мадрид) ще бъдат удържани по 5% от приходите за един сезон от евротурнирите. В допълнение като "жест на добра воля" клубовете ще направят дарение на обща стойност 15 милиона евро, като средствата ще бъдат разпределени към юношеския и аматьорския футбол в части на Европа, включително Великобритания.

"УЕФА запазва всички права да предприеме каквито и да е действия, които сметне за подходящи, срещу онези клубове, които досега отказват да се откажат от така наречената "Суперлига". Въпросът незабавно ще бъде отнесен до компетентните дисциплинарни органи на УЕФА", завършва съобщението.

Този абзац е насочен към "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус", които продължават да вярват в бъдещето на проекта.

От УЕФА съобщават, че деветте клуба са подписали декларация за ангажираност. Според нея ако някой отбор се включи в подобен на Суперлигата турнир, въпросният тим ще бъде глобен със 100 млн. евро, а санкцията при нарушение на друг ангажимент от декларацията е 50 милиона.

"Тези клубове бързо разпознаха грешките си и предприеха действия, за да демонстрират своята бъдеща ангажираност с европейския футбол. Същото не може да се каже за клубовете, които продължават да участват в т. нар. "Суперлига" и УЕФА ще се занимава с тези клубове впоследствие", казва президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Според точките на подписания документ всеки клуб безрезервно признава и приема обвързващия характер на устава на УЕФА. Отборите остават ангажирани и ще участват в клубните състезания на УЕФА всеки сезон, за който се класират по спортни заслуги. Клубовете ще се присъединят обратно към Асоциацията на европейските клубове, която е единственият представителен орган за клубовете, който УЕФА признава, пише още в съобщението.

В допълнение отборите ще предприемат всички стъпки в рамките на своите правомощия, за да прекратят участието си в компанията, създадена да формира и управлява Суперлигата. Клубовете се ангажират да бъдат изцяло отдадени на новите реформи в Шампионската лига, които ще влязат в сила от сезон 2024-25.

Наскоро президентът на "Реал" Флорентино Перес, който заедно с президента на "Ювентус" Андреа Аниели са движещата сила за провеждане на Суперлига, посочи, че никой от 12-те клуба не се е оттеглил, тъй като всеки напуснал отбор ще трябва да плати 300 млн. евро като неустойка по договора.

Дневник