В познат стил Люис Хамилтън и "Мерцедес" спечелиха Гран При на Испания на пистата край Барселона. Втори се нареди Макс Верстапен ("Ред Бул"), а трети е Валтери Ботас ("Мерцедес").

Топ 6 допълват Шарл Льоклер ("Ферари"), Серхио Перес ("Ред Бул") и Даниел Рикардо ("Мерцедес").

В генералното класиране на пилотите световният шампион има 94 точки, а Верстапен, който грабна допълнителната за най-бърза обиколка, събра 80.

Началото за пореден път не бе добро за "Мерцедес", но благодарение на блестяща стратегия и безгрешно каране от страна на Хамилтън, тимът записа трети успех от четири старта в сезон, в който Люис преследва рекордната осма титла.

В събота британецът спечели квалификацията и постави нов стандарт със 100-тната си първа позиция в своята кариера.

На старта обаче Макс Верстапен бе по-агресивен, потегли по-добре и успя да го изпревари. Тук въпросът беше кой стратегия със смяната на гуми ще е по-успешна.

Първи в бокса влезе нидерландецът и това стана на 25-ата обиколка. Хамилтън го последва, но не веднага - в 28-ата. Малко след това мерцедесът му застигна Макс и състезанието стана интересно. Гонитбата продължи десет обиколки - от 33-тата до 43-тата. 

Люис не успя да задмине опонента си, но може би не това беше цел №1, а да принуди Верстапен да поизноси гумите си, тъй като стана ясно, че "Ред Бул" залага на един бокс.

В 43-тия тур "Мерцедес" рискува и привика Хамилтън за смяна, за да му осигури по-нов комплект. Гонитбата продължи на нов етап. Англичанинът достигна претендента по-бързо от очакваното и в 60-ата обиколка, по-бързо от прогнозираното, го изпревари без проблеми. До края оставаха шест тура.

Следва Гран При на Монако на 23 май. Състезанието днес бе проследено на пистата от играчи на "Барселона".

Клуб Z