По-малко от три месеца до началото на олимпийските игри в Токио населението в Япония продължава да бъде скептично настроено към провеждането на надпреварата. Проучване, порведено през уикенда в страната, отчита че хората продължават да искат отмяна на игрите.

Олимпийските игри бяха отложени с година заради коронавирусната пандемия и по план трябва да започнат на 23 юли.

60% от анкетираните от агенция Yomiuri Shimbun са отговорили, че искат игрите да не се проведат. Останалите са съгласни, но при условие, че има ограчение на присъстващите и забрана за чуждестранни посетители. Според 23% от положително отговорилите, публика на игрите на трябва да има.

Преди няколко седмици една от местните телевизии също проведе допитване, което показа 65% желаещи за отмяна на най-голямото спортно събитие.

Междувременно президентът на Световната федерация по лека атлетика (IAAF) лорд Себастиан Коу обяви, че спортът се движи в правилна посока преди игрите в Токио. Според него всички прояви, които са подготовка за олимпиадата, са успешни, благодарение на отговорност от спортистите.

"Имахме състезание в Полша, което премина без нито един положителен тест за коронавирус. Това показва дисциплината, която спазват атлетите и желанието им да бъдат на старт в Токио", каза Коу.

Организаторите на олимпийските игри също добавиха, че квалификациите за игрите и други турнири преминават успешно.

В момента Япония остава под сериозни ограничения заради рекорд от 1152 заразени. Премиерът на страната Йошихиде Суга отговори на критиката от хората, че здравето не се поставя на второ място заради наближаването на игрите.

Дневник