"Левски" е сред европейските клубове, които разчитат най-много на футболисти от школата. Това показват данните на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory), които обхващат мачовете през този сезон в 27 елитни първенства на Стария континент.

В анализа са включени играчи, които на възраст между 15 и 21 години са били поне три сезона в даден клуб и в момента играят за него.

В 39% от всички минути за "Левски" са играли футболисти, преминали през школата на тима. По този показател сините са 15-и в класирането сред всички клубове от елитните дивизии в Европа. Малко по-назад е "Славия", който с 37.8% заема 18-о място.

От българските отбори впечатление правят още "Черно море" (32.5%) и "Ботев" (Пловдив) (20.8%). ЦСКА и "Лудогорец" разчитат малко на собствени футболисти, като те са играли съответно в 5.6% и 5% от общото време. При "Арда", "ЦСКА 1948" и "Ботев" (Враца) в нито един момент на терена не е бил играч, обучен от тима.

Заради финансовите си проблеми "Левски" е на върха по брой футболисти от школата в настоящия състав - 15. "Ботев", "Славия" и "Черно море" имат съответно по 12, 10 и 8. В ЦСКА са четирима, докато в "Лудогорец" има едва двама.

В Европа на най-много свои футболисти разчита словашкият "Жилина" - 61.5%, а в петте големи първенства това е "Реал сосиедад" (49%).

Дневник