Опасна съставка в сладкиши, дъвки и дори в някои видове хляб е на път да бъде премахната от българския пазар. От Европейската агенция за безопасност на храните предупреждават, че този оцветител може да е вреден за здравето, съобщи NOVA.

Е171 – зад това почти кодово име всъщност се крие титановият диоксид или продукт, който се използва най-вече в хранителната промишленост: в хляба, в сухото мляко, а най-често го срещаме в сладкарството.

Идеално белият цвят на дъвките или на пастата за зъби  дължим на Е171 – оцветител, познат още като титаново белило. Среща се и под формата на мляко на прах: в сладкиши, сладоледи, смеси за супи и сосове.

Диетолог информира за нови изследвания, които установяват, че титаниевият диоксид е потенциално канцерогенен.

Докато стане ясно дали Еврокомисията ще забрани Е171 да присъства в храните на пазара у нас, диетолози препоръчват да консумираме с мярка дори полезните храни от магазина. /Дарик