Финалът в Шампионската лига ще се проведе в Португалия за втора година поред, обяви УЕФА. И този път Истанбул загуби домакинството си заради пандемията.

Решителният мач в най-силния европейски клубен турнир между "Манчестър сити" и "Челси" ще се проведе на 29 май в Порто. Преди година турнирът приключи с двубой в Лисабон.

Заради изцяло английския финал правителството на Великобритания следеше отблизо ситуацията, като имаше притеснения, тъй като Турция е в червения списък, ограничаващ пътуването на запалянковци.

За сметка на това Португалия е в зеления списък.

УЕФА изтъкна, че след година на мачове без публика целта е била финалът да приеме зрители. Двата клуба ще получат по 6000 билета.

Стъпките към решението на УЕФА бяха направени в понеделник след среща между представители на организацията, на британското правителство и Футболната асоциация на Англия. Имаше вариант финалът да е на "Уембли", но не беше постигнато споразумение между УЕФА и властите в страната.

"Мисля, че всички ще се съгласим, че се надяваме никога повече да нямаме друга такава година. Привържениците страдаха повече от 12 месеца, без да имат възможност да видят отборите си на живо. Финалът в Шампионската лига е черешката в клубния футбол. Отнемането на възможността на запалянковците да видят мача на живо не беше вариант и съм радостен, че постигнахме компромис", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Словенецът добави, че очаква Истанбул и Турция в близко бъдеще все пак да получат важно домакинство в европейския футбол.

Дневник