Националната баскетболна асоциация (НБА) обяви създаването на нова награда. Тя няма да оценява състезателните умения на играчите, а ще се връчва за заслуги в борбата за справедливост в обществото и за изповядването на ценностите на лигата.

От НБА нарекоха отличието на името на легендата Карим Абдул-Джабар. Наградата ще се връчва веднъж годишно.

Баскетболистът, който я получи, ще има задача да се бори за промяна и да окуражава останалите да правят същото. НБА ще връчва по 100 хил. долара, а награденият ще избира на коя организация да бъдат дарени средствата. Ще има и четирима подгласници, от името на които ще се даряват по 25 хил. долара.

"За мен е чест и съм благодарен да се свързвам с тази награда, която ще изтъква отдадените хора, борещи се за социална справедливост за всички, поставени встрани от обществото. За мен това е нова огромна крачка в правилната посока за страната и за всички хора, оценяващи равенството", каза Абдул-Джабар.

В последните месеци в НБА все по-често играчи и отбори изразяват мнение в подкрепа на различни дейности и каузи, свързани със стремежа към равенството на хората в обществото.

Дневник