В много случаи развоят на последните мачове осмисля (или обезсмисля) направеното през сезона. Поне такава е картината пред "Лестър", "Челси" и "Ливърпул", които се борят за две от местата във Висшата лига, даващи право на участие в Шампионската лига.

Тимът на Юрген Клоп, който след 35 мача през миналия сезон вече беше шампион и имаше огромна преднина на върха, се нуждае от силен завършек на първенството. С три кръга до края "Ливърпул" държи съдбата в свои ръце и в представянето на червените се крие разковничето за решаване на пъзела.

На хартия мърсисайдци имат най-лесната програма от трите отбора. Финалният спринт на "Ливърпул" започва с гостуване на вече изпадналия "Уест Бромич" в неделя, продължава с визита на "Бърнли" при завръщането на феновете във Висшата лига и завършва с домакинство на "Кристъл палас" пред запалянковците на "Анфийлд".

В момента червените са пети с 60 точки и при спечелване на трите мача ще съберат 69. В същото време "Лестър" и "Челси" имат съответно по 66 и 64 точки, като двата отбора са изиграли мач повече от "Ливърпул" и в следващия кръг се изправят един срещу друг.


При равни точки за определяне на класирането ще се намеси головата разлика, като трите отбора за много близо по този показател. С по-лесно програма и мач повече "Ливърпул" има силен коз в ръкава, като тимът ще търси изразителни победи, за да измести някой от конкурентите си.

"Повечето отбори в света се борят през цялата година, за да бъдат в позиция, в която три мача преди края да държат класирането за Шампионската лига в свои ръце, а ние сме един от тях. Колкото и различни предизвикателства и проблеми да имаше през сезона, изведнъж сме в такава ситуация и това е добре", каза Клоп за "вълнуващата битка" за място сред първите четири отбора.

Важна подробност при класирането на отборите за Шампионската лига играе развоят на финалите в евротурнирите, където три английски тима са въвлечени в спора. "Манчестър сити" и "Челси" стигнаха до мача за трофея в Шампионската лига, а "Манчестър юнайтед" ще играе с испанския "Виляреал" за този в "Лига Европа".

Според правилата най-много пет клуба от Англия може да участват в Шампионската лига. Триумф в най-престижния клубен турнир и краен успех в Лига Европа автоматично дава право на участие в Шампионската лига през следващия сезон.

При победи на "Сити" и "Юнайтед", които вече са си осигурили място в Шампионската лига през първенството, това няма да даде допълнителна квота на отбор от Висшата лига. Единствено ако "Челси" спечели Шампионската лига, и лондончани не завършат сред първите четири в шампионата, тогава Англия ще имат пет представители в най-силния клубен турнир през следващия сезон.

Дневник