САЩ заплашва да замрази финансирането си към Световната антидопингова агенция (WADA), ако скоро не бъдат предприети реформи в организацията.

В доклад, представен на Конгреса, от Националната служба за борба с наркотиците в САЩ настояват за по-бързи реформи и свое по-голямо представителство в органите за вземане на решения в WADA.

САЩ е най-големият донор на WADA извън Международния олимпийски комитет. До края на годината страната трябва да преведе вноска в размер на 2.93 млн. долара. Междувременно Канада направи допълнително плащане на стойност 748 хиляди долара към годишната си вноска (1.46 млн. долара).

Все още много държави не са платили своята част, включително Германия (1.09 млн. долара), Италия (1.09 ) и Китай (561 288). Според Травис Тайгърт, ръководител на Американската антидопингова агенция, WADA е необходимо да възприеме задържането на плащането на САЩ като предупреждение, че трябва да предприеме повече действия, ако иска да види американските пари.

"WADA непрекъснато атакува САЩ, вместо да оценява усилията на САЩ да подобри повредената система, но те не се приемат добре и всъщност се отразяват отрицателно на WADA в разговора за финансиране", казва Тайгърт пред "Ройтерс".

Дневник