Шарл Льоклер с "Ферари" беше най-бърз в квалификацията за Гран при на Монако, пети кръг за сезона във Формула 1. Пилотът, роден именно в княжеството, не даде шанс на съперниците си, въпреки че квалификацията завърши с удар за него в предпазните страни 34 секунди преди края.

Това е осми полпозишън в кариерата на Льоклер и първи от Гран при на Мексико през 2019 г., когато беше и последният случай, в който пилот на "Ферари" поведе колоната.

За последно "Ферари" потегли от полпозишън по уличното трасе през 2017 г., когато Кими Райконен спечели квалификацията.

Льоклер беше най-бърз през целия състезателен уикенд, а в квалификацията направи обиколка за 1:10.346 минути. В края на третата част на квалификацията при вторите опити на пилотите Льоклер допусна грешка в шикана при плувния басейн, като счупи окачването си и се удари.

Това сложи край на сесията 34 секунди преди края и не позволи на останалите да завършат бързите си обиколки.

До Льоклер от първа редица ще потегли Макс Верстапен с "Ред бул". Той изостана на 230 хилядни, въпреки че при удара на Льоклер вървеше с най-добро постижение в първи сектор. От втора редица ще потеглят Валтери Ботас и Карлос Сайнц.

Световният шампион Люис Хамилтън ще стартира едва седми.

В първата част на квалификацията отпадна ветеранът Фернандо Алонсо ("Алпин"), заедно с Юки Цунода, Никола Латифи и Никита Мазепин. Заради катастрофа в последната тренировка пък Мик Шумахер изобщо не се включи в квалификацията.

За финалните 12 минути не успяха да се класират Естебан Окон, Даниел Рикардо ("Макларън"), Ланс Строл, Кими Райконен и Джордж Ръсел.

Дневник