Преди три години "Лил" беше на прага да изпадне във второто ниво на френския футбол, но отборът оцеля след три победи в последните четири мача. Няколко сезона по-късно тимът премина през забележителна промяна и измести "Пари сен жермен" от трона в Лига 1.

В неделя "Лил" направи последната крачка към подвига, който донесе четвърта титла в историята на "мастифите". В основата на триумфа са един недооценен треньор, няколко сполучливи трансфера и играчи от школата на ПСЖ, като успехът дойде с една четвърт от бюджета на богатия съперник.

"Това е изключително. Сезонът беше много дълъг, напрежението огромно. Да победиш ПСЖ в шампионата е нещо много голямо. Играчите ми бяха изключителни. Посвещавам титлата на мама, която е в център за възстановяване, целувам те. Татко е вече на небето. Заслугата е преди всичко на играчите, те са героите", бяха първите думи на треньора на "Лил" Кристоф Галтиер.

Той показа как с по-малко средства и на хартия по-малко талантливи играчи може да бъде сътворено чудо. Под негово ръководство в "Сен Етиен" изгря звездата на Пиер-Емерик Обамеянг, а в края на 2017 г. Галтиер успя да оправи бъркотията на Марсело Биелса и остави "Лил" в елита.

В следващите два сезона той изведе тима до второ и четвърто място в шампионата. Тази година "Лил", около който имаше сътресения заради смяната на собствеността, продължи развитието си, а Галтиер беше избран за най-добър треньор за трети път в кариерата.

Той изгради отбор, който действа с динамика. Ключова роля за титлата имаха вратарят Майк Майнян, полузащитникът Бубакари Сумаре и нападателите Джонатан Иконе и Тимъти Уей, като четиримата са били част от школата на ПСЖ. В допълнение привличането на Бюрак Йълмаз се оказа успешен ход, като турският национал вкара 16 гола в първенството.

Със звезден състав за 640 млн. евро ПСЖ остана на точка от върха, който "Лил" превзе с отбор, изграден за 147 милиона. Със седем титли за осем години парижани вероятно отново се виждаха шампиони, но надеждите им бяха попарени.

Идването по средата на сезона на Маурисио Почетино на мястото на уволнения Томас Тухел не даде желания резултат. ПСЖ бяха колебливи, а Неймар повече привличаше вниманието със скандали и червени картони, отколкото с играта си.

Дневник