"Манчестър юнайтед" и "Виляреал" слагат край на сезона в Лига Европа, като се впускат в зрелищен финал в Лига Европа за определяне носителя на втория най-значим европейски трофей. Двата тима излизат един срещу друг тази вечер от 22 часа на стадиона в Гданск.

"Юнайтед" ще опита да вземе първо отличие от 2017 г., когато спечели именно Лига Европа.

От своя страна "Жълтата подводница" ще опита да продължи богатата испанска традиция в турнира.

В последните девет години шест пъти клуб от Испания спечели Лига Европа, като четири пъти това стори "Севиля", а два пъти "Атлетико" (Мадрид). През 2020 г. беше последната испанска победа, когато "Севиля" надви "Интер"

Унай Емери, който в момента води "Виляреал" беше начело на "Севиля" при трите поредни триумфа в Лига Европа (2014, 2015 и 2016 г.). Специалистът класира трети различен тим в мача за трофея, като през 2019 г. загуби с "Арсенал".

В 98-годишната си история "Виляреал" има само две европейски отличия - Купа Интертото от 2003 и 2004 г.

По пътя към финала "Виляреал" беше много убедителен, като спечели пет от шестте си мача в груповата фаза, след което отстрани "Залцбург", "Динамо" (Киев), "Динамо" (Загреб) и "Арсенал" без да допусне нито една загуба. Именно с успеха си над "Арсенал" испанския тим предотврати участието на 4 клуба от Англия във финалите в Шампионската лига и Лига Европа.

"Юнайтед" завърши трети в Шампионската лига, след което продължи в Лига Европа, а в елиминациите се справи с други два испански тима - "Реал сосиедад" и "Гранада" преди да отстрани и "Рома".

Треньорът на "червените дяволи" Оле Гунар Солскяр гледа на финала като начало на нов период за тима му.

"Градихме този отбор в продължение на няколко години. Надявам се да вземем трофея, след което да започнем период с нещо повече за нас", каза Солскяр на пресконференция.

"Юнайтед" е най-големият клуб в света, което е едновременно удоволствие, но и голямо напрежение, защото винаги се изискват трофеи. Играчите работеха много здраво в продължение на година и половина, така че следващата стъпка за тях е да се насладят на този мач и да израстват".

Дневник