За пръв път в историята си "Виляреал" спечели значим трофей от европейските клубни турнири. Тимът на Унай Емери се пребори за драматичен успех срещу "Манчестър юнайтед" във финала на Лига Европа, като след 1:1 в редовното време и продълженията победителят беше решен с изпълнението на 22 дузпи.

Всички футболисти на двата отбора биха 11-метрови удари, като единственият, който направи пропуск, беше вратарят на "червените дяволи" Давид де Хеа.

За седми път в последните десет години трофеят отива при испански клуб. Емери, който изведе трети различен отбор до финала на Лига Европа, вече е първият треньор, който печели турнира за четвърти път. Преди това испанският специалист триумфира в Лига Европа начело на "Севиля" през 2014, 2015 и 2016 г.

"Виляреал" впечатли с представянето си в турнира, като испанският отбор не допусна загуба по пътя към отличието.

 

В Гданск "Юнайтед" беше отборът, който атакуваше повече, а "Виляреал" предимно изчакваше да се открият възможности. На тима на Оле Гунар Солскяр липсваше острота и точност в завършващата фаза, като за 120 минути "червените дяволи" стигнаха до два точни удара към вратата на съперника.

"Виляреал" се възползва от трудностите на "Юнайтед" и поведе в 29-ата минута след статично положение. Голът вкара Жерар Морено, който отправи единственият точен удар за испанците в мача.

"Юнайтед" отговори с натиск в началото на втората част и това даде резултат. След разбъркване Единсон Кавани се ориентира най-добре и вкара топката отблизо. Впоследствие "червените дяволи" имаха още няколко добри възможности, но не успяха да ги оползотворят.

При дузпите точни за "Виляреал" бяха Морено, Раба, Пако Алкасер, Алберто Морено, Парехо, Мой Гомес, Раул Албиол, Франсис Коклен, Марио Гаспар, Паул Торес и вратарят Херонимо Руи, а за "Юнайтед" се разписаха Хуан Мата, Алекс Телеш, Бруно Фернандеш, Маркъс Рашфорд, Кавани, Фред, Даниел Джеймс, Люк Шоу, Аксел Туанзебе, Виктор Линдельоф, преди Де Хея да пропусне.

Дневник