Българската федерация по вдигане на тежести вече има ново ръководство. Ариф Маджид оглави организацията, като зае мястото на управлявалия десет години Неделчо Колев.

Маджид получи 24 гласа, а петима гласуваха "въздържал се".

"Благодаря за доверието. Ще направя всичко възможно с общи усилия и с алтернативни приходи българските щанги да запазят реномето си на един от най-успешните родни спортове", представен като човек "с успешен бизнес в световноизвестна верига за хранене, в туризма и в строителството".

Той е син на бизнесмена Заки Маджид, който притежава франчайза на американската верига за бързо хранене KFC в България, пише "Сега". "Аз съм голям любител на вдигането на тежести. Самият аз се занимавам и ходя редовно на фитнес. Нашата фирма е голям работодател и обещавам, че ще можем да привлечем спонсори, за да помагаме със средства за дейността на федерацията", каза новият председател на федерацията.

Ключово на общото събрание беше решението да се промени и уставът на федерацията. Важна е промяната, облекчаваща издигането на кандидатури за председателския пост (до момента се изискваше одобрението на управителния съвет). Занапред президентът на федерацията ще има право на до два петгодишни мандата.

За 2020 г. федерацията е получила 1.153 млн. лева от бюджета на министерството на спорта.

Спортът премина през тежка криза заради положителните допинг проби в националния отбор през 2015 г. Впоследствие с пари от държавата чрез Българския спортен тотализатор беше платена глоба. През април тази година България се представи силно на европейското първенство.

Дневник