С мач между "Манчестър сити" и "Челси" Шампионската лига ще отбележи края на сезона в клубния футбол и ще короняса новия крал на Европа. Двата английски тима влизат в битка на "Ещадио до Драгао" в Порто, а на стадиона ще бъдат допуснати до 16 500 фенове.

Срещата е тази вечер от 22 часа по bTV Action и Макс Спорт 3.

За "Сити" участието е първо във финал в Шампионската лига почти 13 години, след като "гражданите" бяха купени от кралската фамилия на Абу Даби. В 127-годишната си история "Сити" има само един европейски трофей - Купата на носителите на купи от 1970 г.

Съперникът "Челси" ще опита да стане 13-ият клуб с повече от една купа в Шампионската лига (Купа на европейските шампиони) и третият английски с подобно постижение.

"Сините" са без трофей през сезона, като загубиха финала във ФА къп и останаха четвърти във Висшата лига. От своя страна "Сити" ще опита за втори път в последните три сезона да запише требъл, след като стана шампион и триумфира с Купата на лигата.

Новините

За втора поредна година финалът беше преместен от Истанбул в Португалия. Порто ще приеме мачът за трофея, а властите в страната облекчиха мерките за борба с коронавируса за по-лесното допускане на фенове от Англия.

Двата финалиста ще имат по около 6000 фенове на стадиона.

Преди двубоя от "Сити" намериха символика преди двубоя, като на същата дата (29 май) през 1968 г. един от помощниците на Пеп Гуардиола Брайън Кид вкарва гол във финала за КЕШ срещу "Бенфика" при успеха на "Манчестър юнайтед". Това се случва и навръх 19-ия рожден ден на Кид, който днес празнува 72-а годишнина.

Всички ключови играчи на двата тима са на линия. "Гражданите" спечелиха 11 от последните си 12 срещи в турнира, докато "Челси" впечатли, отстранявайки "Реал" (Мадрид) по пътя си към финала.

Треньорите

Мениджърът на "Сити" Пеп Гуардиола ще опита да спечели Шампионската лига за трети път и да стане едва четвъртият с подобно постижение след Боб Пейсли, Карло Анчелоти и Зинедин Зидан. В кариерата си Гуардиола триумфира два пъти с "Барселона" (2009 и 2011 г.).

"Знам как искаме да играем и какво трябва да направим. Изключителна привилегия е да си финал дори и веднъж в кариерата си, а аз ще го изпитам за трети път. Ако играчите са нервни ще им кажа, че това е нормално и как да се справят с това", коментира Гуардиола.

Той открои и специалната атмосфера в тима си, в който има трима португалци - Рубен Диаш, Жоао Кансело и Бернардо Силва.
 

Съперникът му на треньорските скамейки Томас Тухел класира отбор във финала за втора поредна година, след като преди 12 месеца загуби спора за трофея с ПСЖ. Германецът е първият треньор стингал до финал в две години с два различни тима.

Тухел, който надви два пъти Гуардиола в последните месеци, отрече срещата да е пряк дуел помежду им.

"Футболът не е съревнование между мен и Пеп, нямаме тенис мач. Той подготвя отбора си, както правя и аз. Винаги е трудно да играещ срещу неговите отбори, защото той дава огромна увереност на футболистите си. Може би "Сити" е най-добрият тим в момента и отвори голяма разлика пред другите, но за 90 минути тя може да бъде компенсирана", каза Тухел преди двубоя.

Дневник