Челси" покори най-високото стъпало в европейския футбол. Воденият от Томас Тухел отбор прекърши мечтата на "Манчестър сити" за първи триумф в Шампионската лига след успех с 1:0 във финала.

Пред 16 500 зрители в Порто лондончани проведоха отлично мача и заслужено ликуват с трофея заради раздаването си на терена. Финалът предложи повече тактическо съревнование и малко възможности пред двете врати, като единствения гол вкара Кай Хаверц в края на първото полувреме.

"Челси" заслужи отличието за втори път, като предишният успех дойде през 2012 г. Сините са четвъртият английски отбор и общо 13-ият клуб, който печели повече от веднъж трофея в най-престижния клубен турнир.

За трета поредна година отбор с германски треньор стига до триумф в Шампионската лига. Под ръководството на Тухел "Челси" победи тима на Хосеп Гуардиола в трети пореден мач в рамките на малко повече от месец.


"Сити" излезе в състав без дефанзивен халф и с шестима офанзивни футболисти. Планът на Гуардиола обаче не проработи, макар в началото "гражданите" да показаха, че ще налагат темпото на игра с по-продължително владеене на топката. Все пак "Челси" беше по-опасният отбор и преливаше бързо от защита в атака.

Осем минути след старта на мача Рахийм Стърлинг беше изведен зад защитата на лондончани. Нападателят овладя лошо топката и впоследствие си затвори ъгъла, като опитът за отиграване с пета не затрудни Едуард Менди.

Малко по-късно "Челси" се възползва от грешка в защитата на съперника. Хаверц отне топката и подаде към Тимо Вернер, който имаше отлична възможност да се разпише, но от десетина метра изстрелът му по земя отиде право в ръцете на Едерсон.


Германският национал получи нов шанс да шутира към вратата на "Сити", а впоследствие Нголо Канте не успя да засече точно центриране отляво. "Сити" отговори с пробив на Фил Фоудън, чийто изстрел беше блокиран след самоотвержена намеса на Антонио Рюдигер.

Тиаго Силва беше първият играч, който напусна терена. Бранителят получи травма и беше заменен рано от Андреас Кристенсен.

В момент на затишие "Челси" нанесе своя удар. Три минути преди края на първата част лондончани преодоляха пресата на "Сити". Линиите на "гражданите" бяха разкъсани с няколко подавания, като Мейсън Маунт изведе Хаверц. Германецът залъга Едерсон и вкара в опразнената врата.

В началото на второто полувреме "Сити" остана без капитана си. Кевин де Бройне получи тежък удар от Рюдигер и със сълзи на очи отстъпи мястото си на Габриел Жезуш.
 

С отслабени сили "гражданите" се понесоха в атака в търсене на изравнителен гол. "Челси" обаче се затваряше умело и не допускаше пролуки в отбрана.

В същото време лондончани създаваха опасност с бързите си контраатаки. При една от тях Кристиан Пулишич пропусна на удвои преднината на отбора си. До края картината се запази, а "Сити" не стигна до чисто голове положение.

Дневник