Еган Бернал от "Инеос" спечели Обиколката на Италия. Колумбийският колоездач мина безпроблемно през последния 21-и етап - индивидуално бягане по часовник в Милано и вдигна трофея на победител. Той стартира деня с 1.59 минути пред Дамяно Карузо, но за 30 км изгуби само 30 секунди.

В крайното класиране Бернал изпревари Карузо с 1.29 минути, а трети на почетната стълбичка се качи Саймън Йейтс (+4.15 мин).

Колумбиецът донесе триумф на "Инеос" в Джирото за трети път в последните четири години. През 2018 г. отборът спечели с Крис Фрум, а през 2020 г. с Тао Харт. Освен това британският тим (преди това се казваше "Скай") спечели 12-ата си голяма обиколка от 2011 г. насам (7 пъти Тур дьо Франс, три пъти Джиро и два пъти Вуела Испания).

Само на 24 години Бернал вече има титла от Тур дьо Франс, която взе през 2019 г., както и тази в Джирото. Последният колоездач, който взе две големи обиколки до 24-годишна възраст е Лоран Финьон 1983-84.

Колумбиецът става 17-ият колоездач, който е печелил поне две от трите големи обиколки. В историята на колоезденето само седем са печелили и трите.


Освен розовата фланелка Бернал печели и бялото трико при младите колоездачи до 25-годишна възраст. Постоянството на колумбиеца се допълва от второ място при катерачите и пето в класацията за цикламената фланелка по точки.

В състезанието Бернал спечели две етапни победи и показа слабости само в два от планинските етапи, където лимитира загубите си.

Последният етап беше спечелен от съотборника му Филипо Гана в "Инеос". Световният шампион в бягането по часовник спука гума 2 км преди финала, но въпреки това даде най-доброто време. Втори остана Реми Каваня от "Куикстеп", който изостана с 12 секунди, но имаше падане в последния километър.

Успехът на Гана донесе седмата етапна победа на Италия в Джирото.

В класирането по точки победител стана Петер Саган, който за първи път в кариерата си спечели цикламената фланелка. Най-добър катерач в Джирото стана французинът Жофри Бушар.

Дневник