Висшата лига на Англия отчита спад на гледаемостта в САЩ, показват данните на NBC след края на сезон 2020-2021. Традиционното телевизионно излъчване на срещите от английския шампионат има спад с 10.3 процента спрямо миналата година.

Средно мачовете са наблюдавани от 414 хиляди зрители, което е най-ниската стойност от сезон 2013-2014, когато NBC придоби правата за излъчване.

В тези данни не се включва дигиталното предаване на срещите от Висшата лига, както и испански говорещия пазар, който традиционно се радва на голяма аудитория.

Все пак NBC отчита положителен резултат на база броя срещи, гледани от повече от 1 милион души средно. Осем мача за целия сезон постигат подобен резултат, което е рекорд от 2015-2016 насам. Двубоят между "Ливърпул" и "Манчестър сити" на 7 февруари е вторият най-гледан от Висшата лига на територията на САЩ в историята на платената телевизия.

Спадът в средната аудитория може да бъде обяснен с факта, че сезонът започна по-късно, а това доведе до повече мачове в по-кратък период. От своя страна това доведе до по-ранно начало на много срещи, което не е удобно за американския пазар.

Дневник