Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер заяви, че трябва да оцени физическото си състояние, преди да реши дали да продължи участието си в "Ролан Гарос".

Късно вечерта в събота швейцарецът, който през август ще навърши 40 години, постигна изтощителна победа срещу Доминик Кьопфер след 7:6 (5), 6:7 (3), 7:6 (4), 7:5 за 3.39 часа игра. Това беше шестият мач на Федерер след дългото му отсъствие заради операции на коляното.

"Преминаваме през тези мачове, анализираме ги детайлно и гледаме какво предстои. Ще направим същото тази вечер и утре. Трябва да реша дали да продължа да играя, дали рискът не е прекалено голям, или това просто е перфектната възможност да си взема почивка", каза Федерер на пресконференцията след мача.

С успеха си Федерер достигна за рекорден 68-и път до осминафиналите в турнири от Големия шлем. Той трябва да се изправи срещу Матео Беретини в понеделник, а в четвъртфиналите на "Ролан Гарос" е възможно среща с водача в ранглистата Новак Джокович.

Федерер изтъкна, че няма да има почивка до старта на сезона на трева и трябва да прецени как да нареди програмата си.

"Няма да имам седмица почивка до турнира в Хале. Трябва да видим кое е най-доброто решение за "Уимбълдън" и т.н. Можеше да играя пет сета, но да не знам в какво състояние ще се събудя утре.

"Предпочитам да съм на мястото на Рафа или Новак, които сякаш казват: "Чувствам се добре. Ако играя добре, ще печеля". Но нямам това чувство в момента. Това са стъпки напред към нещо, което е наистина важно за мен", допълни Федерер.

Дневник