Лионел Меси никога не може да бъде считан за най-велик футболист в историята, защото няма международни успехи с Аржентина".

Дълго време това беше мотивът, с който Лионел Меси беше поставян под легендите Пеле, Диего Марадона, както и дългогодишния си голям съперник Кристиано Роналдо. След поредица загубени финали и провали с Аржентина, шесткратният носител на "Златната топка" най-накрая дочака своя момент с триумфа в Копа Америка.

Логично в часовете след мача наравно с въпросите ще подпише ли нов договор с "Барселона", около Меси се заформи и дискусията дали успехът в Копа Америка слага край на споровете за най-велик.

Споровете кой е №1 в играта вървят от дълго време. Години наред Пеле и Марадона спореха в световния футбол - единият триумфирал три път със световната титла и вкарал над 700 гола, а другият превърнал се в божество за цяла страна. По-късно Йохан Кройф, направил революция като футболист, а после и треньор, а накрая Роналдо и Зинедин Зидан бяха определяни за №1.

Никой обаче не се задържа толкова на върха в индивидуалните класации, колкото Кристиано Роналдо и Меси. Португалецът успя да спечели европейското първенство през 2016 г., но дълго време Меси се разминаваше с международно отличие.

Именно заради това мнозина поставяха под съмнения поставянето на Меси като №1.

"Благодаря на Господ, че ми даде тази възможност. Мисля, че Той пазеше този момент за мен. Това е лудост, изпитвам неописуема радост. Толкова пъти съм си тръгвал тъжен, но знаех, че някой ден ще дойде и моят ред. Моментът за това беше възможно най-добрият. Този колектив наистина го заслужава, това е нещо впечатляващо. Толкова много пъти съм си мечтал за това", каза Меси, който посвети победата над Аржентина на семейството си.

"Поздравления, Лео, вече няма никакви съмнения около твоето величие", написа в "Инстаграм" Христо Стоичков след края на срещата.

Легендата на българския футбол и "Барселона" винаги е твърдял, че именно Меси е най-велик футболист за всички времена.

Сама по себе си победата в Копа Америка обаче не гарантира изкачването на Меси на върха, тъй като легендарните Пеле и Марадона имат световни титли.

Дневник