Световният №1 в тениса Новак Джокович се изравни на върха по титли от Големия шлем с Роджър Федерер и Рафаел Надал след своя шести триумф в "Уимбълдън". Във финала Джокович се справи с Матео Беретини - 6:7, (4), 6:4, 6:4, 6:3 . Италианецът отправи сериозно предизвикателство и игра на много високо ниво.

Сърбинът покори легендарните тревни кортове в Лондон за шести път в своята кариера и трети пореден път (2018, 2019, 2021; през 2020 г. турнир нямаше), което му донесе общо 20-о отличие в четирите най-големи турнира.

Срещата на централния корт продължи три часа и 25 минути.

Това беше 30-о участие за Джокович във финали от Големия шлем (повече има само Роджър Федерер - 31).

За седми път Джокович игра финал в Лондон. Със своята шеста титла от турнира той е на една от Пийт Сампрас и на две от рекордьора Роджър Федерер (8).

"Да спечеля "Уимбълдън" беше моята най-голяма мечта като дете, винаги го казвам, но това е така. Бях 7-годишно дете в Сърбия, когато си правех купата от "Уимбълдън" с материали, каквито намеря в стаята си. Невероятно е да държа този трофей за шести път", каза Джокович след победата.

С невероятното си представяне през 2021 г. Джокович продължава да се движи по график за Кариерен шлем (спечелване на четирите големи турнира в рамките на една година), след като преди това триумфира в Australian Open и "Ролан Гарос". Сърбинът може да опита да стане и първият при мъжете с четири титли от Шлема в една година и златен олимпийски медал.

"Надявам се да имам шанс да се опитам за четирите титли. Намирам се в добра форма, играя най-добрия си тенис, особено в Шлемовете. Да се надяваме, че ще мога да спечеля и в Ню Йорк".

От началото на сезона Джокович е с баланс 34:3.


"Тази 20-а титла, която ме изравнява с Рафа и Роджър означава, че ние тримата няма да спрем. Те са легенди, тук съм днес точно заради тях. Благодарение на тях успях да израсна и да направя това невероятно приключение. Убеден съм, че и за тримата то няма да спре тук", каза още сърбинът.

За 25-годишния Беретини това беше първо участие на финал в Шлема, като той остави прекрасни впечатления с играта си в Лондон. Той стана и първият италианец, който играе финал в "Уимбълдън" в Оупън ерата.

Беретини се превърна и във вторият играч в тазгодишния турнир, който взе сет от световния №1. На старта на "Уимбълдън" Джокович победи с 3:1 сета квалификанта Джак Дрейпър.

Първият сет предложи изключителна интрига, като Джокович пропиля аванс от 5:2. Той дори имаше точка за пробив, с която да затвори частта с 6:3, но вместо това Беретини се върна и вместо това проби. Италианецът вкара сета в тайбрек, в който също имаше обрати.


Беретини поведе с 3:0, но Джокович изравни - 3:3. След това италианецът дръпна при 5:3, което се оказа решаващо.

Втората част започна ударно за сърбина, който поведе с 4:0 и не даде много шансове на Беретини. При 5:2 Джокович допусна нов срив в играта си, като беше пробит в осмия гейм. В крайна сметка световният №1 успя да удържи Беретини и затвори сета с 6:4.

В третият сет имаше само един пробив, който дойде още в началото, за да може Джокович да поведе с 2:1, а след това го затвори с 6:4.

След това италианецът изглеждаше разколебан, като Джокович веднага се възползва. В последната част сърбинът проби два пъти в седмия и деветия гейм, за да грабне шестата си титла в Лондон.


"Да съм финал е изключително постижение, може би повече, отколкото можех да очаквам. А и нямаше как да спечеля, определено Новак беше по-добър, той пише история в този спорт и напълно заслужава титлата. Поздравления към него и щабът му", каза Беретини след финала.

"Надявам се, че това за мен е просто началото на една хубава кариера. Няма за какво да съжалявам".

Дневник