"Ако трябва да се опиша с една дума тя ще бъде безстрашен".

Така Джанлуиджи Донарума описва себе си. На 22 години вратарят на Италия вече е добре познато име във футболния свят, но от неделя вечер има във визитката си европейска титла с националния тим, както и приз за най-полезен играч на Евро 2020.

Донарума, който е орисан от началото на своята кариера да подобрява какви ли не рекорди, го направи и по терените на европейското. Той стана първият вратар, избран за №1 на европейски първенства, а в хода на турнира подобри и рекорд за най-много минути без допуснат гол.

Стражът спаси и три дузпи - една в полуфинала с Испания и две във финалния мач с Англия, за да донесе златните медали на Скуадрата.


От петгодишния дребосък до наследник на Джанлуиджи Буфон

"Споменах безстрашен, защото винаги съм бил такъв. Започнах да играя още на пет, бях много дребен, но нямах никакъв страх, когато трябваше да спасявам удари на моя чичо. Той беше треньор и покрай него се запалих по футбола. Това се превърна в истинска лудост", започва своя разказ Донарума.

Като дете той е много нисък, но заради липсата на страх иска да играе именно на вратата. На 10 години Джиджо, както всички го наричат, вече е висок 1.82 м и привлича вниманието на големите школи около Неапол в региона Кампания.

"Винаги съм искал да играя футбол, само това ме интересуваше. Цялата ми стая беше пълна с плакати на Джанлуиджи Буфон и Дида. Когато валеше дъжд плачех, защото често отменяха тренировките. Трябваше да помагам и на баща ми, който е дърводелец, научи ме на труд и да не се предавам, но признавам си, дори когато бях при него в главата ми беше само топката".

След ранните години Донарума привлича интереса на "Милан" и още на 14 години е привлече в академията на "росонерите". Бързо започва да играе в по-горната възраст, като се справя отлично, а през сезон 2015-16, когато е само на 16, попада в първия отбор.


Дебютира на 25 октомври на 16 години и 242 дни в мач срещу "Сасуоло" на "Сан Сиро", спечелен с 2:1. И до днес Донарума е вторият най-млад вратар дебютирал в италианския футбол.

"Синиша Михайлович ни беше треньор по това време, попита ме дали съм готов да играя, но знаеше какво ще отговоря, въпреки че нямах опит. Спечелихме, но бях бесен, защото Берарди ми вкара гол от фаул. Въпреки това след мача Михайлович ми каза, че е доволен и да продължавам в същия дух, това ми вдъхна много кураж".

На следващата година вратарят дебютира и за националния тим на едва 17 години и 189 дни, с което става най-младият в историята на Италия. Дебютът му е още по-специален, след като влиза на мястото на идола си Буфон.


"Това е нещо, което ще помня вечно. Но Джиджи е най-добрият, той е икона, човек от който се уча винаги. Надявам се да мога да играя като него до 40 години и да съм полезен на отбора си", разказва още най-полезният играч на Евро 2020.

Винаги в светлината на прожекторите

Наравно с огромните си успехи на терена от крехка възраст Донарума често трябва да се справя и със ситуации, нетипични за толкова млад футболист. На два пъти вратарят измина пътя от любимец на тифозите на "Милан" до обиждан, обругаван и призоваван да си ходи.

Още през 2017 г. тогава на 18-години Донарума беше пред напускане след интерес от "Реал" (Мадрид), "Ювентус" и ПСЖ, а агентът му Мино Райола правеше всичко възможно да му осигури трансфер. Ситуацията тогава се превърна в истинска сага след появата на писмо с искане договорът да бъде анулиран, тъй като Донарума бил поставен под напрежение, когато подписвал.

А всичко това доведе до гневна реакция от феновете на "Милан": "Психически тормоз да ти дават 6 млн. евро на година и да подпишат с твоя брат паразит? Време е да си ходиш, търпението ни се изчерпа."


Четири години по-късно новият договор на Донарума с "Милан" вече изтече и вратарят изигра европейското първенство като свободен агент, отново поставен под голямо напрежение. В края на сезона през месец май, вратарят имаше сблъсък с тифози пред базата на "росонерите", които опитаха да го спрат да играе срещу "Ювентус" заради нови публикации за преговори с "бианконерите".

След края на Евро 2020 се очаква Донарума да премине в ПСЖ, след като агентът му Райола няколко пъти беше засичан на преговори в Париж.

Млад, но с голям опит

"Да имаш вратар като Донарума е истинско богатство, не само за мен, но и за целия отбор. Невероятно е нали, той играе толкова отдавна, че на моменти лесно можеш да забравиш, че е само на 22 години", каза след срещата Роберто Манчини, който се довери на вратаря във всеки един мач, заменяйки го единствено с Уелс, за да направи жест към резервата Салваторе Сиригу.

На едва 22 години Донарума има 251 мача в професионалния футбол с "Милан", както и 33 с екипа на Италия. Още от сега специалистите вярват, че той може да надмине идола си Буфон, който записа 176 мача.

Постоянството на вратаря е впечатляващо, като от дебюта си през 2015 г. той е пропуснал едва пет срещи в Серия А.

"Мисля, че най-силната ми страна винаги е била спокойствието. Успявам да се контролирам дори при голямо напрежение. Играя от шест сезона и мисля, че заслужих уважението на другите. В началото дори не можех да командвам защитата, а сега имам опит и ме слушат повече. Дори Киелини и Бонучи, на които рядко трябва да говориш", казва през смях вратарят.


Именно двойката централни бранители на Италия, Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи, е наричана от пресата "по-големите братя на Джиджо". "Те играеха заедно с Буфон, а сега изградиха с Донарума изградиха непробиваема стена", описа партньорството им "Гадзета дело Спорт".

"Всеки ден можеш да учиш нещо във футбола, особено когато си на 22 като мен. Не трябва да спираш да се развиваш и както ви казах, изобщо не ме е страх, всеки ден е урок", казва Донарума все пак признавайки, че от едно нещо изпитва страх.

"Не обичам да летя със самолети, въпреки че го правя отдавна. Сега ми е малко по-лесно от преди пет години, но изпитвам страх. Е, този полет с купата от Лондон до Рим със сигурност ще бъде по-приятен".

Дневник