Десет дни преди началото на олимпийските игри в Токио олимпийското село - мястото, където се настаняват спортистите, отвори врати.

Този път това стана без тържествена церемония заради мерките срещу коронавируса, за да се избегне струпване на хора, предава "Никай". Сред първите пристигнали бях състезатели от Бразилия, Канада и САЩ.

При влизането в селото на всеки от тях беше премерена температурата, а последва и проверка на багажа. След това с автономни електрически бусове спортистите се насочиха към сградите.

По време на игрите в олимпийското село ще бъдат настанени около 11 000 души, като ще се спазват много строги мерки. Движението на спортистите ще е ограничено между олимпийското село и състезателните и тренировъчните съоръжения.

Призивът на организаторите беше спортистите да идват на място не по-рано от пет дни преди състезанията си. Ако при влизането си в страната някой даде положителен резултат за коронавируса, ще му бъде правено повторно изследване и при потвърждаване на наличие на вируса, спортистът ще бъде поставян под карантина в хотел или в болница.

Първата българска група олимпийци заминава за Токио в четвъртък.

Дневник