Земеделските стопани в Шуменско приключват жътвата на ечемика при среден добив от 616 кг/дка и 53 302 тона добито зърно, съобщиха от Областна дирекция „Земеделие“.
Тази година добивите са по-високи в сравнение с 2020-та, когато е отчетен среден добив от 397 кг/дка и 35 000 т. добито зърно, и от 2019-та със среден добив от 526 кг/дка.
При общо засетите 9369 хектара ечемик към момента на 100% е прибрана реколтата в 9 общини на областта, като само в Никола Козлево жътвата продължава при среден добив 520 кг/дка.
В областта най-високи добиви на ечемик отчитат в общините Хитрино - 650 кг/дка, Шумен - 649 кг/дка и Смядово - 631 кг/дка, а най-ниски в община Върбица - 363 кг/дка.
И при пшеницата земеделските производители очакват по-високи добиви от миналогодишните. Кампанията по прибирането й продължава, като са ожънати около 60% от засетите 48 995 хектара. Средният добив е 548 кг/дка.
В община Шумен прибраната пшеница е над 80%, а добивът е 587 кг/дка, във Върбица стопаните са пред приключване, ожънатите площи са към 90% със среден добив 357 кг/дка.
По-назад в рекултивиране на площите е община Велики Преслав, където са ожънати около 15% от площите, но там пък добивът е най-висок към момента - 664 кг/дка.
За сравнение през миналата 2020 г. при ожънати 70% от пшеницата средният отчетен добив бе 286 кг/дка. През 2019 г. пък средните добиви бяха - 488 кг/дка.
ШУМ.БГ
Коментари
Анонимен
Нещо не излиза математиката. Ако средния добив е 616 кг/декар и общо засетите площи са 9369 хектара (93 690 декара), то общия добив е 57 713 тона, т.е. с грубо 4000 тона повече. Предполагам, че ОД Земеделие са объркали нещо, като вероятно единственото вярно е, че добива е по-добър от този през 2020-та.
Анонимен
Средна квадратична грешка сметнал ли си приятелю? :)
Българина
До недоволните горе за качеството на житото/хляба.
Като не ви харесва - вземайте си нивите и орете/сейте/жънете както ви душа сака.
За хляба - продават хлебопекарни, към 100лв вървят някъде - слагайте каквото си пожелаете брашно и правете какъвто си пожелаета хляб.
Свободна Икономика!
Анонимен
Хубав добив от жито, ама чисто ГМО, даже и кокошките не го кълват.
Анонимен
Като не ти харесва рентата, отиваш при конкурентен арендатор. А пък арендаторите произвеждат главно зърно, защото това се дотира по европейските програми, демек там най-много може да се краде.
Анонимен
От калпаво жито, калпаво брашно с химии. Какво печеш в хлебопекарната?
б
До анонимния по-горе.
АМИ взимаш си нивичките, ореш, сееш, жънеш както ти душа сака.
АКО искаш ториш с азотни/амониеви/сулфитни и т.н. хим торове, или може и с био-торове. Каквото пожелаеш.
След като ожънеш си имаш ТВОЕТО зърно - мелиш го на брашно и месиш хляб.
Да ти е сладко!
АнонименПанчо до Бьлгарин
Като си вземем всички нивите ти какьв папур ще ядеш
Анонимен
Е значи се връщаме към ерата на комунизма - всеки ще си гледа нивата да си прави хляба, градината за лютеница и кочина за прасетата. Ама както писа колегата по горе семената са ГМО, накараха хората да си изтрепат животните заради някакви измислени птичи грипове, свински чуми и антракс, та да си на купят ГМО животни. Няма спасение от корпоративната глобализация