Първият златен медал за България на олимпийски игри от 13 години беше донесен в спорт, който зрителите виждаха за пръв път в олимпийската програма. Ивет Горанова стъпи на върха в каратето, но няма да може да защитава титлата си след три години.

Каратето окончателно отпадна от програмата за Париж 2024, въпреки че във Франция има все повече призиви към Международния олимпийски комитет (МОК) и организационния комитет да преосмислят решението си.

Спортът е популярен във Франция, а допълнителният устрем на домакините на следващите олимпийски игри дойде от златния медал на Стивън да Коста в категория до 67 кг в Токио 2020. В последната седмица именно Да Коста опита да промени решението на МОК и организационния комитет. Впоследствие министърът на спорта на Франция Роксана Марасиняну също призова каратето да бъде върнато и обясни, че все още има възможност за промяна в програмата. Темата стигна и до парламента, а 116 френски депутати се подписаха под молба за преразглеждане на решението, което обаче е окончателно.

"Трудно е за разбиране и подкрепа решението каратето да загуби олимпийския си статут във Франция, докато отбелязваме спечелването на първа олимпийска титла в този спорт. Титла, която няма как да бъде защитена", гласи част от позицията на депутатите.

Вратата е затворена

Спортният директор на МОК Кит Макконъл отхвърли вариант за обрат.

"Вратата за каратето е затворена. Целта е да дадем сигурност на всеки възможно най-скоро, така че е невъзможно да има промяна в календара още от миналата година", заяви той пред "Франс прес".

Предложението за допълнителни спортове идва от организационния комитет на всяка олимпиада. Организаторите на игрите в Париж предложиха четири спорта - брейкденсинг (записан в програмата като брейкинг), спортно катерене, сърфинг и скейтбординг.

Попитан за подбора на спортовете и за решението каратето да не бъде включено, директорът на организационния комитет на Париж 2024 Тони Естанге призна, че в основата на избора стои "интересът на младите".

"Имахме възможност да добавим четири спорта. Искахме спортове, които са хит в социалните мрежи, спортове, които младите хора ще гледат. Градски спортове като скейтбординга и брейкденсинга се харесват много от младите. Сърфингът и спортното катерене пък са атрактивни и много различни от спортовете, които вече са в програмата", коментира Естанге пред "Франс инфо".

Той допълни, че съжалява, че каратето няма да е в Париж, но уточни, че "организационният комитет трябва да намери баланс между спортовете".

Отдалечаване от ценностите

 

Шампионът Да Коста разбираемо не е съгласен с подобно мнение: "Това са оправдания, които ме ядосват. Ние се отдалечаваме все повече от ценностите на олимпийските игри - говорим за пари, за публика, а не за спорт, така че още по-малко разбирам това решение."

Макконъл обясни, че изборът не за пари, но също призна, че МОК иска да привлече по-млади зрители.

"Ако съображенията ни бяха основно финансови, щяхме да изберем спортове, които могат да напълнят стадиони с 80 000 места. Четирите избрани спорта внасят истински баланс в програмата. В Токио отборните и бойните спортове бяха добре представени, но по-градските спортове носят много различна динамика в сравнение с традиционните", допълни директорът.

Според него това, че една държава има успехи в даден спорт, не гарантира присъствието му в програмата на следващите олимпийски игри. Той все пак не изключи завръщане на каратето в бъдеще, макар че домакин на игрите през 2028 е Лос Анджелис, а каратето не е популярен спорт в САЩ, което прави включването му в програмата малко вероятно.

Дневник