Две десетилетия след последните си медали от голямо първенство, спечелени на Евроволей 2001 във Варна, женският национален отбор отново е сред домакините на европейски финали.

Българките започват с мач срещу Гърция в Пловдив тази вечер от 20.30 ч. (мачът ще се излъчва по "Ринг").

Воденият от Иван Петков състав влиза в надпреварата с настроение след спечелената Европейска златна лига преди няколко седмици. Освен това в отбора се завърна опитната Ева Янева.

"Имайки предвид, че сме домакини на толкова голям форум, отговорността е много голяма. Опитваме да се абстрахираме от еуфорията около нас. Разбира се - доколкото е възможно. Разбираме вниманието и отношението на хората. Очакванията са големи, а настроението - приповдигнато. Искам като отбор да останем с трезви глави. Ще покажем най-добрия волейбол, на който сме способни. Българската публика е много емоционална и ще ни помогне. Вярвам, че домакинството в Пловдив ще е голям плюс за нас", каза Петков.

В Пловдив със спомена за Варна

С голямата си звезда Антонина Зетова в състава България спечели бронзовите медали на европейското през 2001 г. във Варна. От тогава отборът нито веднъж не е влизал в шестицата на континенталната надпревара.

Надеждите са, че този път българките ще успеят да стигнат напред.

"За нас най-важен е следващият мач и настройвам отбора към него. Не искам да деля съперниците. Световната ранглиста е ясна и всеки знае кой до къде е стигнал. Няма смисъл аз да фаворизирам някой отбор", каза още Петков. Другите съперници в групата са Полша, Германия, Чехия и Испания.

Янева заяви, че усеща шампионски дух в отбора. "Имаме възможността и умението да контролираме напрежението. На такова първенство не може без него. Но дойде ли мачът в сряда вечер, всичко ще се успокои".

"Много съм щастлива, че мога отново да съм в тима и то на такъв голям форум. Фактът, че сме в България, засилва още повече емоциите, желанието и отговорността. След трудната година без публика свикнахме на празните трибуни. Но спортът е за хората и ние нямаме търпение да сме заедно с тях. Дано хората дойдат, да ни подкрепят и заедно да споделяме емоциите от победи", каза опитната състезателка.

Билети за мачовете в зала "Колодрума" се продават в мрежата на "Ивентим".

"Във финалната четворка на Европейската златна лига в Русе показахме, че не случайно бяхме там и феновете ни подкрепяха пламенно. Всяко момиче ще даде всичко от себе, за да се представим по най-добрия начин. Горди сме, че България е един от домакините на първенството. Жадуваме от години за финала. Имаме обеца на ухото от последния път. Вярвам, че сега отборът ни е достатъчно зрял и силен, за да постигнем мечтата си", заяви Христина Вучкова.

"В Русе емоциите бяха уникални. Пловдив е волейболен град и няма да е различно. Когато феновете са с нас, дори при спад в играта се вдигаме. Разчитаме на тях."

Елица Василева изрази надежди за нов медал. "Най-важното е първо да победим Гърция - и за нас, и за зрителите."

Мачове в четири държави

 

За шести пореден път европейското ще се проведе в повече от една държава. Освен България мачове ще има в Сърбия, Румъния и Хърватия, като последните две ще приемат единствено срещи от груповата фаза.

В Пловдив ще има и двубои от осминафиналите и четвъртфиналите, а полуфиналите и финалът ще са в Белград.

Организаторите вече въвлякоха българската публика, като представиха в Пловдив шампионската купа. Целият български отбор се снима с нея в Античния театър в града.

Съставът на България
Разпределители: Лора Китипова, Петя Баракова
Блокировачи: Христина Вучкова, Нася Димитрова, Мира Тодорова, Борислава Съйкова
Посрещачи: Елица Василева, Гергана Димитрова, Ева Янева, Мирослава Паскова, Александра Миланова Диагонал: Емилия Димитрова
Либеро: Жана Тодорова, Галина Карабашева

Дневник