Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Белгия. Пилотът на "Ред бул" стигна до успеха в тежките условия на пистата "Спа". Почти цялата квалификация премина под проливен дъжд, а условията на пистата се променяха няколко пъти.

Квалификацията беше прекъсната за повече от 40 минути след тежка катастрофа на Ландо Норис от "Макларън" в третата част. Британецът беше най-бърз в първите две части, но изпусна контрола над болида и се удари. Норис премина прегледи заради болки в левия лакът. Малко преди инцидента Себастиан Фетел ("Алпин") призова по радиото квалификацията да бъде спряна заради лошите условия.

След подновяването квалификацията можеше да има изненадващ победител - Джордж Ръсел ("Уилямс"), който даде най-добро време. В края Верстапен все пак стигна до победата с 1:59.765 минути, като изпревари само с 0.321 секунди Ръсел.

Световният шампион Люис Хамилтън завърши на трето място с 2:00.099. Британецът и съотборникът му в "Мерцедес" Валтери Ботас бяха близо до отпадане още във втората част заради грешни настройки на болидите си, но се промъкнаха.

"Ферари" пък претърпя поредния си провал, след като и двамата пилоти отпаднаха във втората част. Шарл Льоклер завърши на 11-о място, а Карлос Сайнц е 13-и.

"Беше наистина трудна квалификация, беше трудно да държиш колата на пистата. В крайна сметка сме първи и това е най-важното. Пистата е невероятна, но става много трудна, когато е мокра", каза Верстапен.

"Мислех, че ще свършим добра работа, ако просто стигнем до втората част, а сега ще тръгна от първа редица. Бях уверен, бях в добра позиция, в която нямаше какво да губя", коментира Ръсел.

"Беше много труден ден за всички. Опитах се да остана концентриран и спокоен. Браво на Макс, страхотно каране и на Джордж. Ако е така и в състезанието, ще бъде сложно", каза Хамилтън.

Дневник